Uw woning energiezuiniger maken? Zo doet u dat

Uw woning energiezuiniger maken? Zo doet u dat
  • 10.03.2020
  • Kurt Deman
  • 4 min

Met strengere energienormen in het vooruitzicht en het feit dat veel gezinnen té veel betalen aan hun energiefactuur, is het meer dan ooit aan de orde om onze woningen energiezuiniger en energie-efficiënter te maken.

Energieregulator Creg becijferde* een tijdje geleden hoeveel het exacte aandeel van de energiefactuur in het totale netto-inkomen (na aftrek van de woningkosten) in 2018 bedroeg. Wanneer een gezin met twee kinderen zijn woning en sanitair warm water verwarmt op aardgas, bedraagt het ongeveer vijf procent van het mediane inkomen. In sommige gevallen is het nog erger: alleenstaanden en eenoudergezinnen besteden acht en tien procent van hun budget aan aardgas.

Onze overheden voeren nu strengere energienormen in voor (nieuwbouw)woningen. Veel bestaande huizen hinken momenteel nog achterop op het vlak van isolatie en energie-efficiëntie. We bekijken even de belangrijkste verbeterpunten.

Tip: Een andere manier om de energiefactuur te drukken, is nagaan of u wel nog bij de beste energieleverancier zit.

1. Dakisolatie

Dakisolatie is waarschijnlijk de meest rendabele vorm van energiebesparing. Omdat warmte nu eenmaal stijgt, vermijdt u op die manier dat uw opgewekte energie via uw dak verdwijnt.

Gebruik wel kwalitatief isolatiemateriaal en laat de isolatie als het kan door een vakman aanbrengen. Fabrikanten en installatiebedrijven claimen een besparing tot 30 à 35% op de verwarmingskosten. U voert best zelf eens een simulatie uit met de energiewinstcalculator van de Vlaamse overheid.

Belangrijk om weten: alle woningen en huurwoningen die vóór 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet, moeten voldoen aan de dakisolatienorm van de Vlaamse overheid (R-waarde van 0,75 m²K/W).

2. Andere vormen van na-isolatie

Bij spouwmuurisolatie vult uw aannemer de spouw – de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur – met isolatie. Ook deze vorm van isolatie verhindert dat warmte uit uw woning ontsnapt. Verschillende bedrijven gaan prat op een efficiëntiewinst tot twintig procent.

Daarnaast behoren ook hoogrendementsbeglazing, isolatie aan de buitengevel en vloerisolatie tot de mogelijkheden.

3. Energiezuiniger verwarmen

Een condensatieketel gebruikt niet alleen de warmte die ontstaat bij de verbranding van gas, maar benut ook de warmte die bij een klassieke ketel door de schoorsteen verdwijnt. U bespaart potentieel tot een kwart op uw huidige energiekosten, al hangt dat wel sterk af van de huidige isolatie van uw woning en de prestaties van uw huidige ketel. Mag het nog efficiënter? Denk dan eens aan thermostatische kranen en een regelbare thermostaat.

4. Energiezuinigere huishoudtoestellen

Huishoudtoestellen zoals koelkasten en wasdrogers zijn serieuze energievreters. Hebt u toestellen in huis die al enkele decennia meegaan? Dat lijkt misschien duurzaam, maar bij toestellen die energie verbruiken is het opletten geblazen. De huidige generatie heeft meestal een veel gunstiger energielabel (het energielabel laat op een schaal van A tot G zien hoe hoog het energieverbruik is van een apparaat). Een recente vaatwasser (klasse A+++) betekent al snel een jaarlijkse besparing van 45 euro op uw energiefactuur ten opzichte van een ouder toestel (C-klasse).

5. Doorstroomboiler voor warm water

Bij en doorstroomboiler – soms een geiser genoemd – is er geen opslag van warm water en wordt er enkel water opgewarmd wanneer er vraag naar is. Bij een gewone boiler wordt een bepaalde hoeveelheid water reeds opgewarmd en opgeslagen. Efficiëntiewinst: 35%.

6. Ledverlichting

Het energieverbruik van ledlampen ligt een stuk lager dan dat van gloeilampen en TL-lampen. Ze gaan ook veel langer mee. Ook kleine beetjes helpen vaak om energiezuiniger te leven.

7. Elimineer sluipverbruik

Overal in uw woning bevindt zich elektronica die een hele dag stroom verbruikt, ook wanneer de toestellen eigenlijk niet werken. Hoeveel we per jaar aan sluipverbruik uitgeven, valt moeilijk in algemene cijfers uit te drukken. Slimme energiemeters maken het vandaag wel mogelijk om sluimerverbruikers op te sporen. U plaatst zo’n apparaatje tussen het te meten toestel en het stopcontact en het vermeldt het exacte verbruik. Typische sluimerverbruikers zijn de computer of laptop, de televisie en het koffiezetapparaat.

(*) Bron: Creg, Studie over het aandeel van de elektriciteits- en aardgasfactuur in het budget van de Belgische huishoudens in 2018.