Uw zonnepanelen: Engie vergoedt meer voor elektriciteit dan het aanrekent

Uw zonnepanelen: Engie vergoedt meer voor elektriciteit dan het aanrekent
  • 12.03.2021
  • Kurt Deman
  • 2 min

Het injectietarief ligt bij Engie tijdelijk hoger dan het verbruikstarief. Dat is opmerkelijk aangezien het tarief dat u betaalt voor de verbruikte stroom de injectievergoeding doorgaans ruimschoots overtreft. Al zult u door de netkosten aan verbruikszijde uiteindelijk wel altijd meer betalen dan wat u ontvangt.

Verbruikstarief en injectietarief

Even ter heropfrissing: Eigenaars van zonnepanelen en een digitale meter vallen sinds kort onder een nieuwe tariefregeling. Ze genieten niet langer van de terugdraaiende teller, maar betalen voor de stroom die ze van het net afnemen. Het injectietarief is de vergoeding die de energieleverancier u betaalt voor de door uw zonnepanelen geproduceerde energie die u zelf op het net injecteert. Dat de energieleverancier doorgaans veel minder betaalt voor uw stroom dan wat hij aanrekent voor uw verbruik leverde al de nodige gespreksstof op in politieke debatten.

Injectietarief hoger, maar niet voor iedereen

In de nieuwe tarieven die Engie voorstelt via prijsvergelijker Mijnenergie.be ziet het plaatje er evenwel tijdelijk anders uit. Bij de tariefformule Engie Easy Fixed 100% groen en een enkelvoudig tarief betaalt u 4,95 c€/kWh  voor de stroom die u verbruikt. Voor de stroom die opwekt, bedraagt de vergoeding 5,09 c€/kWh. Toch horen hierbij ook enkele kanttekeningen. Het tijdelijke aanbod geldt immers enkel voor nieuwe klanten. Wie dus al klant is, betaalt een hogere verbruiksfactuur. Wie van het hoge injectietarief van Engie wil genieten, maar geen klant voor zijn energieverbruik wil worden, betaalt een jaarlijkse vaste vergoeding, waardoor het voordeel van het hogere injectietarief is uitgevlakt.

Het effect van de netkosten

Tot slot: Door de nettarieven, heffingen en btw lopen de kosten aan verbruikszijde altijd hoger op. Al komen die kosten vanuit de hoek van de overheden en de netbeheerder, en kan de energieleverancier daar zelf weinig aan veranderen.  Niet onbelangrijk is dat ook andere energieleveranciers prosumenten met een digitale meter proberen te lokken met scherpe tarieven. Regelmatig vergelijken luidt dus de boodschap.