Stroomprijzen: variabele tarieven in december opnieuw duurder

Stroomprijzen: variabele tarieven in december opnieuw duurder
  • 26.11.2021
  • Kurt Deman
  • 2 min

De energieprijzen blijven alle records verpulveren. Op basis van de tendensen op de groothandelsmarkten lijken in december de variabele stroomprijzen het sterkst door te stijgen. Zo blijkt uit een analyse van Mijnenergie.be.

CO2-emissieprijzen en koude temperaturen

De stroomprijzen op de groothandelsmarkten stegen de voorbije weken fors door. Daar zorgen onder meer de hoge CO2-emissieprijzen en de onzekerheid over de gastoevoer uit Rusland voor. Bovendien doen ook de koudere weersomstandigheden en de negatieve scenario’s rond het coronaherstel de markt geen goed. Op basis van de prijzen op de Belpex monthly, een marktindex voor groothandelsprijzen, zullen de variabele elektriciteitsprijzen in december door die combinatie van factoren waarschijnlijk ongeveer twintig procent verder stijgen. Dat blijkt uit een inschatting van Mijnenergie.be.

Voor gezinnen die hun elektriciteitscontract met vast tarief binnenkort moeten verlengen op basis van de tarieven van december, lijken de prijzen ongeveer op het peil van november af te stevenen. Dat betekent dat ze voor de energiecomponent op de factuur nog altijd  meer dan dubbel zo hoog liggen dan dat normaal rond deze tijd het geval is.

Aardgasprijzen: geparkeerd op hoog plateau

Hetzelfde geldt voor de gasprijzen, waar vooral de wisselende berichtgeving rond de Russische gastoevoer de voorbije weken stevige prijsschommelingen teweeg bracht. De Nederlandse TTF-Future, een referentieprijs voor aardgas in onze contreien, wees begin oktober nog 116 euro per megawattuur (MWh) aan. Eind oktober bedraagt die prijs nog ruim 70 euro/MWh, om ondertussen opnieuw door te stijgen richting 87,75 euro/MWh. Een lichte prijsdaling van de decembertarieven behoort tot de mogelijkheden, al blijft het prijspeil sowieso hallucinant hoog, met bij een gemiddeld verbruik jaartarieven van meer dan 3.000 euro.

Wat te ondernemen?

Geniet je nog lange tijd van een vast contract, dan hoef je niks te ondernemen. Loopt jouw contract ten einde of beschik je over een variabel contract? Ga dan via een prijsvergelijker na welke leverancier de schade voor jou kan beperken. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste aanbiedingen op de markt loopt bij een gemiddeld verbruik sowieso op tot enkele honderden euro’s.

Een andere gouden tip bestaat er uiteraard in je energieverbruik te beperken, al vormt dat bij de huidige koude temperaturen niet altijd een sinecure. Het is ook raadzaam om de energiemarkt op de voet te volgen, aangezien het in geval van een prijsverlaging loont om over te stappen naar een contract met een gunstiger tarief.