Veel Belgen blijven energieleverancier (te) trouw

Veel Belgen blijven energieleverancier (te) trouw
  • 02.11.2020
  • Kurt Deman
  • 2 min

Vorig jaar was in ons land een recordjaar voor het aantal leverancierswissels. Ongeveer een kwart van de consumenten stapte over op een andere aanbieder voor stroom of gas. Daartegenover staat dat een groot aantal huishoudens onverminderd trouw zweert aan zijn huidige energieleverancier. Jammer, want zo laten ze kansen op geld besparen liggen.

Dat wijst een enquête van Test-Aankoop uit, waar tussen 2019 en het voorjaar van 2020 – dus voor de coronacrisis – ruim 24.000 respondenten aan deelnamen. In totaal gaf 48% aan zijn elektriciteitsleverancier al vijf jaar of langer trouw te blijven. Voor aardgas gaat het om 29%.

Slechts 22% van de respondenten uit de enquête van Test-Aankoop had de intentie om het komende jaar over te stappen naar een andere stroomleverancier. Bij gas stijgt dat percentage naar 35%.

Lees ook: Hoe zwaar wegen vaste kosten door op uw energiefactuur?

Beperkt prijsverschil

Driekwart van de respondenten gaf aan dat ze niet willen veranderen omdat ze 1) tevreden zijn over hun energieleverancier en 2) denken dat het prijsverschil tussen de huidige en een andere energieleverancier verwaarloosbaar zal zijn. Dat laatste blijkt in de praktijk niet altijd te kloppen.

We namen op 27 oktober zelf hier de proef op de som. Het goedkoopste aanbod voor een Antwerps gezin met een gemiddeld stroomverbruik (3.500 kWh) en vast energietarief kostte 755,68 euro, terwijl u bij de duurste leverancier 1.094,48 euro betaalde. Voor een gemiddeld aardgasverbruik van 23.260 kWh was het verschil nog opmerkelijker. De prijs varieerde van 612,97 tot 1.351,78 euro, of dus meer dan het dubbele.

Goede score voor overstapprocedure

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de mensen die wél overstappen, dat vooral doen omwille van prijsverschillen en promoties. De respondenten van de Test-Aankoop enquête gaven met een score van 8 op 10 bovendien aan dat een overstap vlot verloopt.

Wie van energieleverancier wil veranderen, hoeft enkel een contract af te sluiten met zijn nieuwe energieleverancier. Die regelt dan alles met uw oude leverancier en met de netbeheerder, zorgt voor de afsluiting van uw oude energiecontract en een slotfactuur. Dat is ook allemaal gratis en na één maand treedt uw nieuw contract al in werking.