Veranderen van energieleverancier: moet ik de opzegtermijn respecteren?

Veranderen van energieleverancier: moet ik de opzegtermijn respecteren?
  • 22.03.2019
  • Laatste update: 22.03.2021
  • Kurt Deman
  • 1 min

Mijn leverancier zegt dat ik een opzegtermijn van 2 maanden moet respecteren, klopt dat?

Sinds september 2012 is de wet op het afschaffen van de verbrekingsvergoeding van kracht en deze beperkt de opzegtermijn tot 30 dagen voor de verbruikers tot 50.000 kWh/jaar elektriciteit en 100.000 kWh/jaar aardgas. Deze wet op het afschaffen van de verbrekingsvergoeding heeft voorrang op contractvoorwaarden die andere bepalingen inhouden hieromtrent. Bovendien voorziet deze wet ook dat u helemaal geen opzeg moet geven aan uw huidige leverancier. Dit gebeurt automatisch bij de overstapprocedure via de distributienetbeheerder (ook soms Intercommunale genoemd).

Dit houdt in dat u altijd gewoon een periode van minimum 30 dagen moet respecteren tussen het regelen van uw nieuw contract bij een andere leverancier en de startdatum daarvan, ook al staat er in de algemene voorwaarden van uw huidige leverancier dat u een opzegperiode van meer dan 1 maand moet respecteren of een schriftelijke opzeg moet geven.

Tip: Bekijk hier de voordeligste prijzen van gas- en elektriciteitsleveranciers.

Wil jij ook minder betalen voor energie?
Start dan met een vergelijking op Mijnenergie.be. Wij geven je een duidelijk overzicht van de meest voordelige energieleveranciers voor je regio.
Ja, ik wil besparen