Verbruik elektrische fiets onder de loep

Verbruik elektrische fiets onder de loep
  • 07.05.2020
  • Kurt Deman
  • 3 min

In coronatijden blijkt de fiets meer dan ooit het ideale middel om mobiel te blijven. Daar lijkt de Belg het volkomen mee eens. Tijdens de eerste zonnige lentedagen haalden we onze (elektrische) fietsen massaal van stal. Maar hoeveel verbruikt een elektrische fiets, welk kostenplaatje hangt daaraan vast en kan het nog goedkoper?

Om het risico op besmetting te reduceren, horen we via social distancing minimum anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Dat sluit meteen veel sportmogelijkheden uit. Zelfs wie voorheen zijn stalen ros amper besteeg, ontpopt zich vandaag tot een fervent fietser. Een elektrische fiets maakt trappen wat gemakkelijker. Het spreekt voor zich dat u niet mag vergeten om de accu tijdig op te laden. Om te weten hoeveel u precies besteedt aan het verbruik, zijn de capaciteit van de accu en de energieprijs cruciaal.

Batterijcapaciteit berekenen

Fabrikanten van elektrische fietsen drukken de capaciteit van de accu uit in ampère-uur (Ah) of wattuur (Wh). Beide naast elkaar leggen is als appelen met citroenen vergelijken. Gelukkig bestaat er een eenvoudig trucje om ampère-uur om te zetten in wattuur: het volstaat van de eenheid ampère-uur te vermenigvuldigen met de spanning van de accu, uitgedrukt in volt. Een batterij met een spanning van 36 volt bij een capaciteit van 10 ampère-uur heeft dus een ladingcapaciteit van 360 wattuur. Of anders uitgedrukt: u kunt er een uur lang een vermogen van 360 watt mee leveren. Wie met een vermogen van 180 watt fietst, is dan voor twee uur verzekerd van voldoende batterijcapaciteit. Zo kan u uw verbruik goed in kaart brengen.

Volgens de Nederlandse fietsersbond legt u met een fiets met een 300 wattuur-accu en met flinke ondersteuning 35 tot 40 kilometer af. Wanneer u een beroep doet op een beperkte ondersteuning is ongeveer 90 kilometer realistisch. Hou daarbij wel rekening mee met de impact van factoren als het weer, de bandenspanning, de glooiingen van het parcours en het gewicht van uzelf en uw fietstas. Goed om te weten is dat Bosch op zijn website een e-bike actieradius-calculator heeft uitgewerkt, waarmee u die aspecten in rekening brengt.

Lees ook: Wie betaalt uw energiefactuur bij thuiswerk?

Verbruik: 0,11 euro per herlaadbeurt

Om de kostprijs van een laadbeurt te kennen, vermenigvuldigt u de ladingcapaciteit in wattuur (Wh) met de kostprijs van elektriciteit per kilowattuur (kWh). De batterij van de Thompson Enigma, volgens mobiliteitsorganisatie VAB één van de beste elektrische fietsen van het jaar, heeft een ladingcapaciteit van 500 wattuur (Wh) of 0,5 kWh. Via onze vergelijkingstool ontdekken we dat een gezin uit Antwerpen met een gemiddeld jaarlijks verbruik (3500 kWh) en een vast tarief het goedkoopste aanbod vindt bij leverancier Mega met een jaarprijs van 790,54 euro of 0,226 euro per kilowatuur.

Dat betekent: 0,5 kWh x 0,2256 kWh = 0,11 euro per herlaadbeurt.

Tot een kwart goedkoper

De kosten voor het laden van een elektrische fietsaccu zijn dus bijzonder laag. Bij een van de duurdere energiecontracten op de markt, betaalt u 0,14 euro per herlaadbeurt of een kwart meer. Maar ook al gaat het bij de elektrische fiets om kleine bedragen, het blijft natuurlijk interessant om zeer regelmatig zelf de interessantste leverancier op te sporen om de kosten van uw verbruik nog meer te drukken.