Verlicht het zonnige lenteweer onze energiefactuur?

Verlicht het zonnige lenteweer onze energiefactuur?
  • 08.06.2021
  • Kurt Deman
  • 3 min

De zon toont zich de komende dagen van haar meest gulle kant. Heerlijk lenteweer heeft uiteraard een positief effect op ons gemoed, maar brengt het ook een gunstige impact op onze energiefactuur teweeg? Mijnenergie.be zocht het uit.

We hebben er (te) lang moeten op wachten, maar de lente is eindelijk in het land. Met royale zonneschijn en temperaturen die richting 25 graden klimmen, is het genieten geblazen. Bij dergelijke ideale omstandigheden moet onze energiefactuur wel dalen, toch?

Energieprijzen liggen vast voor langere termijn

Het antwoord klinkt helaas net iets genuanceerder. De energieprijzen zijn op jaarbasis berekend. Dat betekent dat ze rekening houden met de temperatuurschommelingen die doorheen het jaar plaatsvinden. Heeft u in november een jaarcontract met vaste prijs afgesloten, dan betaalt u nu exact hetzelfde energietarief per kilowattuur als de voorbije winter.

Bij een variabel tarief stelt uw energieleverancier de prijs wel bij op basis van de marktevoluties. Al gebeurt dat hooguit maandelijks, bij veel contracten zelfs pas na een paar maanden. De energiebevoorrading en temperatuur moeten dus al een tijdje gunstig blijven, voor u het effect op uw energiefactuur merkt. Bovendien speelt ook hier het ‘spel der seizoenen’, waarbij u in de winter doorgaans een hoger variabel tarief betaalt, dat de lente en zomer dan weer compenseren.

Sluit u nu best een nieuw energiecontract af?

De vaste tarieven van de energieleveranciers voor nieuwe contracten bleken vorig jaar in de lente en zomer significant goedkoper dan in het najaar. Daar zat het coronaeffect toen voor veel tussen. De daaraan voorafgaande jaren vielen er in dezelfde periode van het jaar ook meermaals zaakjes te doen, al geldt dat zeker niet als een constante. Het valt daarom aan te raden om uw elektriciteits- en aardgascontract regelmatig met de actuele tarieven te vergelijken. Door de vrijheid op de energiemarkt kunt u altijd snel en eenvoudig overschakelen naar een goedkoper contract.

Tip: Kunt u op dit moment besparen op de energiemarkt? Maak hier de vergelijking!

Dynamische energiecontracten

De actuele temperaturen hebben mogelijk wel een invloed op het kostenplaatje voor bedrijven en energieleveranciers, aangezien zij hun energie op de kortetermijnmarkt aankopen. Hetzelfde geldt voor de nieuwe dynamische energiecontracten voor particulieren en kmo’s. Bij die tariefformule schommelt de energieprijs in functie van de prijzen op de Belgische elektriciteitsbeurs. De federale energieregulator CREG waarschuwde er wel voor dat contracten met dynamische prijzen doorgaans alleen interessant blijken wanneer een gezin of kmo zonder zonnepanelen over zeer energieverslindende toestellen beschikt.

Lager verbruik + hogere eigen productie = lagere energiefactuur

Het voordeel van het mooie lenteweer op uw energiefactuur situeert zich vooral op het vlak van uw energienoden. Hoe minder energie u verbruikt om uw huis te verwarmen en te verlichten, hoe lager uw kostenplaatje. Voor eigenaars van zonnepanelen en een klassieke meter, draait de teller nu bovendien snel terug. Prosumenten met een digitale meter doen er dan weer goed aan van hun toestellen op de meest zonnige momenten in werking te laten treden. Al schakelt u volgens brandveiligheidsexperts uw toestellen met startuitstel idealiter enkel in wanneer u als eigenaar in de buurt bent.