Vijfstappenplan: nu van energieleverancier veranderen

Vijfstappenplan: nu van energieleverancier veranderen
  • 22.06.2020
  • Kurt Deman
  • 2 min

Nu is het ideale moment om van energieleverancier te veranderen: het was overal te lezen de afgelopen weken. En in tegenstelling tot wat veel mensen denken klaart u dat klusje online in een wip.

1. Neem uw laatste energieafrekening of slotfactuur bij de hand

Daarop vindt u het metertype, het verbruik en uw EAN-code van achttien cijfers terug.

2. Kies voor een vast of een variabel tarief

Een vast tarief verzekert u van een vastgelegde prijs gedurende een bepaalde periode. De variabele tarieven zijn aanvankelijk doorgaans goedkoper, maar evolueren mee met de marktprijzen. Speelt u liever op veilig, dan opteert u best voor een vaste tariefformule. Wie denkt dat de prijzen komende maanden niet zullen stijgen of zelfs dalen, vindt zijn gading bij een variabel tarief.

Lees meer: VREG wil nettarieven aanpassen: wat betekent het voor u?

3. Vergelijk uw huidig contract met de actuele marktprijzen

Vergelijkingssites bundelen de prijzen van de verschillende aanbieders in één handig overzicht. Via een platform als Mijnenergie.be kennen energieleveranciers extra scherpe welkomstkortingen toe, waardoor u maximaal bespaart. De goedkoopste energieleverancier staat altijd bovenaan de pagina. Scroll even naar beneden en u ziet zelf dat het verschil tussen de goedkoopste en de duurste aanbieder in de honderden euro’s loopt.

4. Kies een leverancier die bij uw profiel past

Bekijk zeker ook meer dan puur de prijs. Als u duurzaamheid zeer belangrijk vindt, kan u kijken welke energieleveranciers groene stroom leveren. Groene stroom is opgewekt uit energiebronnen die nooit uitgeput raken, zoals zonne-energie en windenergie. Grijze stroom vindt zijn oorsprong in fossiele brandstoffen en kernenergie. Ook elementen als dienstverlening kunnen een factor zijn om nu te veranderen van energieleverancier, bijvoorbeeld als u niet tevreden was van de klantendienst van uw huidige.

5. Regel alles snel online

Als u nu onmiddellijk zou willen veranderen van energieleverancier, volstaat het gewoon om een nieuw contract te sluiten met een nieuwe. Die regelt vervolgens alles met uw oude leverancier én met de netbeheerder. Gemakkelijk zat. Het enige waar u nog rekening mee moet houden is dat uw contract bij een nieuwe energieleverancier pas ingaat na één maand.

Vergelijk nu de verschillende energietarieven