Vlaanderen bouwde in 2021 57 nieuwe windturbines

Vlaanderen bouwde in 2021 57 nieuwe windturbines
  • 22.12.2021
  • Kurt Deman
  • 2 min

In Vlaanderen werden dit jaar 57 nieuwe windturbines gebouwd, samen goed voor een aangroei in vermogen van 206 MW. Het totaal aantal operationele windturbines in Vlaanderen bedraagt nu 619 met een totaal vermogen van 1543,5 MW. Daarmee is de doelstelling 2020 met een jaar vertraging behaald.

De vergunningen van de projecten die dit jaar gebouwd zijn, dateren al van enkele jaren geleden. Ook volgend jaar staan er heel wat projecten in de steigers, maar of die tijdig kunnen gebouwd worden, is nog maar de vraag. Ook de windenergiesector ondervindt immers vertraging in de leveringen en tekorten in onderdelen, zoals chips. Dat maakt de precieze planning bijzonder moeilijk, stelt de Vlaamse Windenergie associatie (VWEA).

“Noodzaak voor haalbare en betaalbare energietransitie”

“Windenergie is meer dan ooit hard nodig om de energietransitie haalbaar en betaalbaar te houden”, stelt Bart Bode. De sector staat klaar om de doelstelling 2030 mee te realiseren en rekent op de nodige ondersteuning daarbij. “Een stabiel juridisch kader, vlottere procedures en een uitbreiding van het huidige ruimtelijke kader voor windenergie, zijn noodzakelijk om de verdere aangroei van windenergie in Vlaanderen te garanderen, als we onze doelstellingen willen halen.
Wij hopen snel te mogen vaststellen dat de doorgevoerde maatregelen van de Vlaamse regering rond de problematiek van aanslepende beroepsprocedures resulteren in een behandelingstermijn van maximum 6 maanden.”