Voorschotfactuur vaak duurder dan afgesproken: Hoe komt dat en wat kan je zelf ondernemen?

Voorschotfactuur vaak duurder dan afgesproken: Hoe komt dat en wat kan je zelf ondernemen?
  • 01.04.2021
  • Kurt Deman
  • 2 min

De Ombudsman voor Energie ontving in 2019 424 klachten rond de voorschotfactuur, wat goed was voor een stijging met 29% ten opzichte van 2018. Vaak gaat het om een voorschotfactuur die duurder blijkt dan afgesproken. Nochtans is het net de bedoeling dat de voorschotfactuur zo goed als mogelijk overeenstemt met je reële maandelijkse energiekosten. Op die manier hoef je bij de jaarafrekening niet fors bij te betalen of voorkom je dat je maandelijks nodeloos te veel geld uitgeeft.

Gebaseerd op vorige facturen

De energieleverancier bepaalt de voorschotfactuur op basis van je verbruik. Ben je al klant en woon je al jaren in dezelfde woning, dan baseert hij zich op je recente jaarfacturen. Voor nieuwe klanten klopt de energieleverancier aan bij de netbeheerder. Hij bezorgt dan de historische verbruiksgegevens van je woning.

Dat je voorschotfactuur toch afwijkt, komt vooral in volgende scenario’s voor:

1. Een gewijzigde gezinssituatie of levensfase

Wanneer je kinderen het ouderlijke nest verlaten, is de kans groot dat je verbruik drastisch naar beneden gaat. Je energieleverancier baseert zich evenwel op de vorige verbruiksgegevens, waardoor je tijdelijk een te hoge voorschotfactuur betaalt.

2. Bij een verhuis

De energieleverancier gaat uit van het historische verbruik van je nieuwe woning. Maakten de vorige eigenaars gebruik van energievretende toestellen of zag hun gezinssamenstelling er anders uit, dan zal de voorschotfactuur niet overeenstemmen met je reële verbruik.

3. Bij een leverancierswissel

Verschillende energieleveranciers kennen welkomstkortingen toe. Dat voordeel verrekenen ze soms pas op het einde van het facturatiejaar en zit dus niet altijd in je voorschotfactuur vervat. Het goede nieuws is wel dat je bij de slotfactuur een mooie besparing te wachten staat.

Bij een te hoge slotfactuur ga je dus best na of je situatie overeenstemt met één van de drie aangehaalde scenario’s. Is dat niet het geval, dan neem je best contact op met je energieleverancier.

Pas zelf je voorschotfactuur aan

Verschillende energieleveranciers bieden de mogelijkheid om je voorschotfactuur zelf aan te passen. Dat lukt veelal het gemakkelijkst bij de leveranciers die het consumentenakkoord van de Federale Overheidsdienst Economie hebben ondertekend. Hoewel het aanlokkelijk lijkt om de voorschotfactuur zo laag mogelijk te zetten, streef je best een precieze inschatting na. Betaal je maandelijks dertig euro te weinig, dan staat je aan het einde van de rit immers nog een extra afrekening van driehonderdzestig euro te wachten.