VREG verrekent (voorlopig) geen netkosten bij injectietarief

VREG verrekent (voorlopig) geen netkosten bij injectietarief
  • 17.03.2021
  • Laatste update: 30.11.2022
  • Kurt Deman
  • 2 min

Prosumenten betalen vooralsnog geen netkosten op het injectietarief. De afrekening voor eigenaars van zonnepanelen en een digitale meter blijft dus enkel beperkt tot de vergoeding die u van uw energieleverancier ontvangt.

Netkosten bij injectie uitgesteld

Uit correspondentie tussen Fluvius en de consument blijkt dat de netkosten voor het injectietarief voor onbetaalde tijd zijn uitgesteld. De VREG lijkt daarmee de baten vooor het distrubutienet boven de kosten van het injectie te platen primeren. Wel laat Fluvius weten dat de VREG hierover na verder onderzoek op een later tijdstip opnieuw een beslissing zal nemen.

Kosten bij injectietarief

De Vlaamse energieregulator VREG vermeldt in zijn tariefmethodologie 2021-2024 dat de injectie van elektriciteit kosten veroorzaakt. Verder valt ook te lezen dat nettarieven de nodige stimulansen geven om toekomstige netkosten tot een minimum te beperken. Daarnaast dragen injectietarieven volgens de VREG bij aan het rationele gebruik van het distributienet, doordat decentrale producenten gestimuleerd worden om het distributienet op een zo efficiënt mogelijke manier te gaan gebruiken.

Vanaf 1 januari 2023 zorgt ook het capaciteitstarief voor een andere berekening van die netkosten.

Wist je dat je flink kan besparen op energie?
Dat doe je door regelmatig energieleveranciers met elkaar te vergelijken via Mijnenergie.be. Besparen op je energiefactuur begint door op volgende knop te klikken.
Ja, ik wil besparen