Waarom Antwerpen zijn groepsaankopen stopzet

Waarom Antwerpen zijn groepsaankopen stopzet
  • 25.03.2019
  • Laatste update: 30.05.2023
  • Kurt Deman
  • 4 min

Jaarlijks tekenen vele tienduizenden Belgen in op een groepsaankoop voor energie en aardgas. Toch bieden die in realiteit helemaal geen garantie op de goedkoopste prijs. Provincie Antwerpen zette haar populaire groepsaankoop om die reden zelfs stop. Het doet vragen rijzen over het nut van dergelijke initiatieven, zeker nu onder meer de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Limburg een nieuwe campagne starten. Wie zelf vergelijkt, bespaart vaak fors ten opzichte van dergelijke groepsaankopen.

De online prijsvergelijker Mijnenergie.be stelde twee maanden geleden vast dat de groepsaankoop van de provincie Antwerpen niet de meest gunstige uitkomst bood. Een conclusie die Inga Verhaert, voormalig gedeputeerde voor sp.a, toen niet kon weerleggen. Huidig eerste gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA) noemt het toenmalige systeem zelfs misleidend. Een groepsaankoop van zonnepanelen resulteerde dan weer in panelen waarvan de kwaliteit niet altijd even goed was. Antwerpen beëindigde daarom zijn groepsaankopen. Het nieuwe provinciebestuur wil zijn inwoners nu aanmoedigen om zelf de energieprijzen te vergelijken.

Wat loopt er mis bij groepsaankopen?

Dat een groepsaankoop toch niet het goedkoopste tarief garandeert, is aan verschillende factoren toe te schrijven. Tussen de inschrijfprocedure van een groepsaankoop en de uiteindelijke offerte verstrijken al snel enkele maanden. In tussentijd kan een individuele leverancier met een beter tarief op de proppen komen of is de marktprijs gedaald. Daarnaast nemen niet alle energieleveranciers deel aan de groepsaankopen. U loopt dus misschien wel een aantrekkelijk aanbod van een andere aanbieder mis. Eveneens een belangrijke factor is de welkomstkorting. Leveranciers proberen klanten te lokken met extra gunstige voorwaarden, die bovendien snel veranderen.
Energieleveranciers schuiven bij groepsaankopen ook vaak bundels van elektriciteit en gas naar voor. Niet zelden blijkt het interessanter om beide energievormen bij verschillende aanbieders af te nemen.

Wat met energieadviseurs?

Sommige instanties en bedrijven pakken uit met een energieadviseur. Die zou in principe het vergelijkingswerk uit handen nemen en automatisch het beste tarief aanreiken. Dat blijkt niet te kloppen. Gaele, de persoonlijke energieassistente van Test-Aankoop, lanceerde in oktober 2018 een voorstel naar haar leden. Ze bood elektriciteit aan voor 1.027 euro per jaar, maar zowel Essent (944,95 euro), Lampiris (976,98 euro) als Eneco (970,19 euro) afficheerden een goedkoper tarief. De verschillen piekten voor aardgas zelfs tot meer dan 130 euro per jaar. Essent kwam toen in vergelijking met Gaele voor de som van elektriciteit en gas maar liefst 218,50 euro goedkoper uit de bus. Een test met een tweevoudig elektriciteitstarief (dag: 1.600 kWh, nacht: 1.900 kWh) leverde dezelfde conclusie op.

De beste oplossing: zelf vergelijken!

Vergelijkingssites berekenen de beste tariefformule voor uw individuele woonsituatie, wat resulteert in een voorstel op maat van uw verbruikspatroon. Dat in tegenstelling tot groepsaankopen die een gemiddeld verbruik hanteren. De kans dat u zowel qua woning, verbruik en gezinssituatie exact binnen het plaatje van de gemiddelde Belg past, is echter bijzonder klein. Een individueel aanbod werkt dus veel accurater. Wie zelf vergelijkt, krijgt bovendien steeds het meest actuele marktaanbod en de nieuwste promoties voorgeschoteld. Aangezien een vergelijkingssite telkens een aparte berekening voor gas en elektriciteit maakt, vindt u dus altijd de beste optie voor beide energievormen.

Initiatiefnemers van groepsaankopen en energieadviseurs beweren graag dat hun platform alle administratieve rompslomp uit handen neemt. Een argument dat u zeker niet hoeft af te schrikken. Mijnenergie.be klaart de klus bijvoorbeeld al in een drietal minuten, zonder de vereiste van enige basiskennis. Rest dus de vraag of de nieuwe groepsaankopen vanuit de provincies hun nut wel bewijzen…

Vergelijk zelf en krijg het beste tarief

Sloot jij het meest voordelige energiecontract af?
Als je niet zeker bent, biedt een vergelijking pas echt duidelijkheid. Start met vergelijken en sluit vandaag nog een voordelig energiecontract af door op volgende knop te klikken.
Ja, ik wil minder betalen