
Waarom het piekverbruik van januari 2023 het zwaarste zal doorwegen
Vanaf 1 januari 2023 wordt het capaciteitstarief ingevoerd. Een deel van jouw nettarieven hangt dan af van de manier waarop je elektriciteit verbruikt. Wie hoge pieken heeft in zijn verbruik, zal meer betalen dan iemand die zijn verbruik gelijkmatiger verdeelt. Mijnenergie.be legt uit waarom het effect ervan het grootste zal zijn in de maand januari.
De digitale meter registreert elke vijftien minuten je verbruik. Het kwartier met het hoogste gemiddelde verbruik tijdens een maand vormt de maandpiek. Om de gemiddelde maandpiek en bijgevolg ook het capaciteitstarief te bepalen, berekent de netbeheerder elke maand opnieuw het gemiddelde van de twaalf vorige maandpieken.
Voortschrijdend gemiddelde
De berekening gebeurt dus op basis van het voortschrijdend gemiddelde. Aangezien het capaciteitstarief start op 1 januari 2023 en de maandpieken uit 2022 niet meetellen, brengt de netbeheerder voor januari 2023 enkel het piekverbruik van januari in rekening. De gemiddelde maandpiek van februari wordt daarna gevormd door het gemiddelde van de maandpieken van januari en februari. Die van maart door de gemiddelde maandpieken van januari, februari en maart, en zo verder.
Januari weegt zwaarder door
Januari is bijgevolg de enige maand waarin de maandpiek van slechts één maand doorslaggevend is, namelijk die van januari zelf. In alle daaropvolgende maanden bepaalt ook het piekverbruik van de vorige maanden mee de gemiddelde maandpiek van die maand. Januari blijft daarin nog een tijdje zwaar doorwegen: voor de helft in februari en voor een derde in maart bijvoorbeeld. Ook de andere voorjaarsmaanden wegen op die manier zwaarder door dan de maanden verderop in het jaar.
Het gevolg: wie in januari een zeer hoge maandpiek kent, ziet die integraal doorgerekend voor januari en in grote mate de volgende maanden. Je doet er dus bijzonder goed aan van jouw verbruik bij het begin van het jaar meteen te spreiden waar mogelijk.
Lager kWh-netttarief moet compenseren
Let wel, dat geldt enkel voor het eerste jaar van de invoering van het capaciteitstarief. In 2024 kan de netbeheerder immers terugvallen op de registratie van de maandpiek gedurende het volledige jaar 2023. Wie de komende maanden of jaren een digitale meter laat installeren, zal tijdens de eerste maanden van ingebruikname hetzelfde effect waarnemen, aangezien er dan eveneens geen data uit het verleden beschikbaar zijn.
Volgens Leen Vandezande, woordvoerder bij de VREG, hoeft die geleidelijke opbouw niet noodzakelijk nadelig te zijn. “Door de invoering van het capaciteitstarief betaal je vanaf januari minder per verbruikte kilowattuur. Het hogere verbruik tijdens de winter is dus onderhevig aan een lager verbruiksnettarief.”
Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op je globale energiefactuur !
Inhoud
Meer lezen op onze blog

Het energieovernamedocument is een formulier dat de standen van de elektriciteits- en gasmeters certificeert wanneer een woning va…

Vertrek je binnenkort op vakantie en verbruik je geen energie? Dan lijkt een nulfactuur voor die periode het logische gevo…

Donderdag steeg de maximumprijs voor benzine 95 tot 1,784 euro per liter. Dat is meteen het hoogste niveau in vijf maanden…

De aardgasprijs ging vorige week met bijna 50% de hoogte in. Dat roept bij de consument nare herinneringen op aan de energ…