Waarom je jouw energiecontract best niet automatisch verlengt

- 04.01.2023
- Laatste update: 06.01.2023
- Kurt Deman
- 2 min
Een derde van de gezinnen veranderde nog nooit van energieleverancier. Ze kiezen er dus voor om het contract bij hun huidige energieleverancier automatisch te verlengen. Hoewel die optie het eenvoudigst lijkt, vormt ze niet altijd de aangewezen keuze.
Aan het einde van de contractduur zal de energieleverancier de klant een nieuw contractvoorstel bezorgen. Dat is sinds vorig jaar aan strengere regels onderworpen. Leveranciers moeten hun contracten verlengen of vernieuwen op basis van actieve en actueel op de markt verkrijgbare contractformules. Slapende contracten, automatisch verlengd aan gedateerde voorwaarden, zijn dus niet langer een optie.
Stilzwijgende verlenging
In het Consumentenakkoord dat de meeste energieleveranciers ondertekenden, lezen we dat een stilzwijgende verlenging inhoudt dat “de bestaande overeenkomst zonder enige wijziging in het nadeel van de consument wordt verder gezet voor een nieuwe termijn. Wanneer een leverancier niet wenst over te gaan tot een stilzwijgende verlenging, maakt hij de consument een nieuw voorstel van leveringsovereenkomst over, ten minste twee maanden voor de einddatum van de lopende overeenkomst.” Een bevestiging is daarbij niet vereist, wanneer bij het nieuwe voorstel de leverancier duidelijk en ondubbelzinnig heeft bevestigd dat het om het goedkoopste tarief gaat voor het equivalente product.
Gewijzigde voorwaarden
Als consument ben je op die manier dus enigszins beschermd. Toch zal je door die automatische verlenging mogelijk een besparing mislopen. De energieleverancier die je vorig jaar verkoos om zijn scherpe prijzen, is vandaag niet noodzakelijk nog altijd de goedkoopste. Mogelijk trok een groepsaankoop of welkomstactie je vorig jaar over de streep en blijken de nieuwe voorwaarden een pak minder aantrekkelijk.
Vergelijk met het marktaanbod
Daarom is het raadzaam om de nieuwe contractvoorwaarden met behulp van een energievergelijker af te toetsen met het actuele marktaanbod. Een simulatie van Mijnenergie.be maakt duidelijk dat er momenteel tussen de goedkoopste en duurste jaarprijs voor elektriciteit en aardgas telkens een kloof gaapt van meer dan 400 euro. Bovendien kan je sinds enkele dagen opnieuw kiezen tussen een vaste en een variabele contractformule. Wie zekerheid verkiest, ruilt zijn variabele prijs mogelijk liever in voor een constante prijs. Of misschien opteer je na een vast tarief liever voor een variabel contract om te anticiperen op een verdere prijsdaling.
Tip: Vergelijk zelf de actuele energieprijzen