Welkom op onze vernieuwde website! Je zocht naar Energie-Vergelijker.be, maar vanaf nu zijn we Mijnenergie.be. We hebben namelijk onze krachten gebundeld om je een nog betere ervaring te bieden.
Welkom op onze vernieuwde website! Je zocht naar Energie-Vergelijker.be, maar vanaf nu zijn we Mijnenergie.be. We hebben namelijk onze krachten gebundeld om je een nog betere ervaring te bieden.
Waarom ligt de vergoeding voor zonnepanelenstroom tot vier maal lager dan bij de buurlanden?

Waarom ligt de vergoeding voor zonnepanelenstroom tot vier maal lager dan bij de buurlanden?

  • |
  • 14 februari 2024
  • |
  • Laatste update op 21 maart 2025
  • |
  • 4 min.

4 eurocent: slechts zoveel ontvang je vandaag gemiddeld per kilowattuur energie die je van jouw zonnepanelen op het stroomnet plaatst. Dat injectietarief ligt tot vier keer lager dan in onze buurlanden. Waarin verschillen de terugleververgoedingen van elkaar en waarom moeten wij vrede nemen met minder?

Vlaanderen: gemiddeld 4 eurocent

Wie in Vlaanderen over zonnepanelen en een digitale meter beschikt, ontvangt van zijn energieleverancier een vergoeding voor de opgewekte stroom die hij niet meteen zelf verbruikt. Vandaag bedraagt die injectievergoeding nog gemiddeld 0,04 euro per kilowattuur (kWh). Ter vergelijking: voor de stroom die je verbruikt, betaal je gemiddeld 0,33 euro per kWh. Energieleveranciers wijzen als oorzaak voor die grote prijskloof gretig naar de netkosten en heffingen die je aan de verbruikszijde betaalt – al is dat slechts een gedeeltelijke oorzaak, aangezien de leveranciers voor het reële energieverbruik gemiddeld 0,16 euro of vier maal het injectietarief aanrekenen. Om te weten waarom het elders goedkoper kan, zoomen we in op de context van verschillende buurlanden.

Frankrijk: tot 17,35 eurocent

Het Franse staatsbedrijf voor energie EDF en de lokale distributiebedrijven bieden de mogelijkheid om energie op het net te injecteren. Ze bieden twee mogelijkheden: je zet in op een maximaal zelfverbruik en verkoopt de resterende stroom, of je opteert voor een volledige verkoop van alle stroom die jouw zonnepanelen opwekken. Dat is bijvoorbeeld interessant bij een tweede verblijf. De Franse energieregulator (CRE) legt de algemene prijzen zelf vast en past die op kwartaalbasis aan. Het injectietarief is door de Franse regering gesubsidieerd, maar de inkomsten zijn wel belastbaar. Verkoop je enkel jouw overtollige stroom, dan ontvang je momenteel 0,13 euro per kilowattuur. Bij een volledige verkoop gaat het om 0,1735 euro.

Nederland: tot 10 eurocent

Bij onze noorderburen geldt de salderingsregeling. Dat regime vertoont sterke gelijkenissen met het systeem van de terugdraaiende teller in Vlaanderen: de energie die Nederlandse gezinnen via hun zonnepanelen opwekken, kunnen ze aftrekken van de verbruikte energie. Terwijl bij de Vlaamse terugdraaiende teller de meterstand nooit onder nul kan duiken, ontvangen Nederlandse gezinnen een terugleververgoeding wanneer ze meer stroom op het net zetten dan ze op jaarbasis afnemen. De hoogste terugleververgoeding bedraagt in februari 0,10 euro per kWh en bevindt zich bij de meeste spelers tussen 0,07 en 0,09 euro per kWh. Het plan van klimaatminister Jetten om de salderingsregeling af te bouwen, botste onlangs op een negatieve beoordeling door de Eerste Kamer.

Duitsland: tot 8,5 eurocent

Het Duitse systeem is nagenoeg identiek aan het Franse. Er geldt eveneens een onderscheid tussen volledige en gedeeltelijke teruglevering. Het gesubsidieerde teruglevertarief bedraagt ​​momenteel 0,0811 euro/kWh voor gedeeltelijke teruglevering en 0,0851 euro/kWh voor volledige teruglevering. De Duitse overheid bouwt dat tarief wel halfjaarlijks met 1% af. Vanaf augustus gaat het bij gedeeltelijke teruglevering dus nog om 0,0804 euro/kWh.

Zoek de verschillen

In Frankrijk en Duitsland gelden er algemeen vastgelegde terugleververgoedingen, die ondersteund zijn met subsidies. In Nederland en België bepalen de energieleveranciers zelf de injectietarieven. Bij onze noorderburen geldt de terugleververgoeding enkel wanneer je op jaarbasis in totaal meer energie opwekt dan je verbruikt. In ons land maakt het injectietarief deel uit van een tariefformule die de evoluties op de energiebeurzen rechtstreeks volgt. Bij lagere marktprijzen valt ook het injectietarief terug. Ter illustratie: tijdens de energiecrisis in de zomer van 2022 piekte de terugleververgoeding tot gemiddeld 0,51 euro/kWh. Je kunt in Vlaanderen bij enkele energieleveranciers opteren voor een vast injectietarief, maar ontvangt dan in de meeste gevallen zelfs minder dan 0,04 euro/kWh. Via volgende link vind je een overzicht van alle injectietarieven in Vlaanderen: https://www.mijnenergie.be/blog/injectietarieven/ [cta_box color=”blue”]

Kurt Deman
AuthorKurt Deman

Ik wil berekenen hoeveel ik kan besparen op mijn energiefactuur

Postcode

Meer lezen op onze blog

Zonnepanelen: op welke compensatie kan je nog rekenen?
Energiemarkt
Zonnepanelen: op welke compensatie kan je nog rekenen?

De terugdraaiende teller wordt afgeschaft. Die beslissing van het Grondwettelijk Hof in januari 2021 heeft Vlaamse eigenaars van z…

6 min.
Meer lezen
Accijnzen op aardgas verhogen in juli en oktober
Prijzen en facturen
Accijnzen op aardgas verhogen in juli en oktober

Na de aankondigde accijnsstijging in juli, volgt in oktober mogelijk een tweede verhoging, als gevolg van de sterk gedaald…

3 min.
Meer lezen
Nu subsidie bijna afloopt: voor wie is de thuisbatterij een nuttige investering?
Verhuis
Nu subsidie bijna afloopt: voor wie is de thuisbatterij een nuttige investering?

Omwille van de hoge energieprijzen plaatste het voorbije jaar een recordaantal Vlamingen een thuisbatterij. Die popularite…

4 min.
Meer lezen
Hoe een energiecontract gemakkelijk opzeggen?
Verbruik en advies
Hoe een energiecontract gemakkelijk opzeggen?

Als je elektriciteit en/of gas wil verbruiken, ben je in België verplicht een energiecontract af te sluiten. Maar hoe zet je een c…

5 min.
Meer lezen