Wachttijd voor goedkeuring nieuwe zonnepanelen loopt op

Wachttijd voor goedkeuring nieuwe zonnepanelen loopt op
  • 16.04.2021
  • Kurt Deman
  • 1 min

De wachttijd voor het goedkeuren van nieuwe installaties van zonnepanelen loopt op tot vijf maanden. De oorzaak van die lange wachttijden bij Fluvius valt toe te schrijven aan het hoge aantal installaties in 2020.

Bijna 150.000 nieuwe installaties

In totaal plaatsten Vlamingen volgens Het Vlaamse Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) vorig jaar bijna 150.000 nieuwe installaties. In 2019 ging het nog om 63.000 installaties. Daarmee steeg het vermogen van 568,10 naar 645,98 megawatt. De aankondiging van het beëindigen van de terugdraaiende meter speelde ongetwijfeld een belangrijke rol.

Verplichte aanmelding

De prosument is volgens het Energiedecreet wettelijk verplicht om zonnepanelen binnen de dertig dagen na plaatsing aan te melden bij Fluvius. “We hebben daarna twee maanden om het dossier te analyseren. We kijken na of er voldaan is aan de normen voor de veiligheid van het elektriciteitsnet en bepalen de bijdrage in de netkosten via het prosumententarief ”, verduidelijkt Fluvius-woordvoerder Björn Verdoodt in Het Nieuwsblad.

Wachttijden terugschroeven

Hoewel Fluvius zijn capaciteit voor de verwerking van die dossiers al heeft verhoogd, dikte de wachttijd nu toch aan van twee tot zes maanden. Volgens Björn Verdoodt heeft Fluvius die termijn ondertussen teruggebracht tot vijf maanden. De investering in extra medewerkers zou die achterstand nog sneller moeten dichtfietsen.