Warm en knus in wintertijden: wat is het verbruik van elektrische terrasverwarming?

Warm en knus in wintertijden: wat is het verbruik van elektrische terrasverwarming?
  • 12.01.2022, 09:01
  • Kurt Deman
  • 2 min

De omikronvariant van het coronavirus verspreidt zich in sneltempo. Toch blijft de kans op besmetting nog altijd kleiner in de buitenlucht dan wanneer je binnen afspreekt. Terrasverwarming biedt de mogelijkheid om ook op koudere dagen mensen buiten te ontmoeten. Maar hoeveel verbruikt zo’n elektrische warmtebron?

Niet enkel voor coronatijden
“Kleine druppels, de zogenaamde aerosolen, maken in de buitenlucht minder kans om iemand te besmetten”, zo leerde viroloog Steven Van Gucht ons. Maar uiteraard zorgt terrasverwarming er ook in niet-pandemietijden voor dat je het buiten gezellig maakt. Het summum van knusse winterwarmte zijn misschien wel vuurkorven en vuurschalen. Al vinden veel mensen terrasverwarmers net iets praktischer en flexibeler.

Speciaalzaken bieden de keuze tussen uitvoeringen op gas of elektriciteit. Beide types hebben hun voor- en nadelen. Elektrische terrasverwarmers hebben als groot pluspunt dat je geen gasfles hoeft aan te sluiten. Al heb je uiteraard wel een stroomaansluiting nodig en moet je het snoer ergens kwijt.

Verschillende types
Terrasverwarmers op elektriciteit zijn doorgaans goedkoper in verbruik. Al doen de stijgende energiekosten de verbruiksfactuur van een elektrische verwarmer hoger oplopen. Elektrische terrasverwarmers zijn er in alle soorten en maten: van vrijstaande modellen, over wandverwarming, tot hangende terrasverwarmers die je aan de luifel of parasol bevestigt.

Mijnenergie.be bracht het energieverbruik van drie populaire modellen in kaart:

  Vermogen Gemiddelde energieprijs Verbruikskosten per uur
Eurom Comfy wandverwarming voor een klein terras 750 tot 2200 watt 37 eurocent/kilowattuur 0,84 euro
Maxx Garden staande terrasverwarming 2000 watt 37 eurocent/kilowattuur 0,74 euro
Vonroc Heater Albano hangende terrasverwarming

 

2000 watt 37 eurocent/kilowattuur 0,74 euro

 

Verbruikskosten: tussen 0,70 en 0,90 euro per uur
De verbruikskosten van de meest courante modellen situeren zich bij de huidige hoge energieprijzen tussen 0,70 en 0,90 euro per uur. Ze genereren volgens de fabrikanten een verwarmingsbereik van 15 tot 20 m². Al is die inschatting soms eerder aan de optimistische kant. Het rendement ligt hoger bij een afgesloten dan op een windgevoelig terras. Voor een open terras met een grotere oppervlakte zijn mogelijk twee terrasverwarmers vereist. Je betaalt dan al snel anderhalve euro voor een uur buitenwarmte.

Tips
Je gaat best vooraf na of de terrasverwarming wel voldoende remdement biedt voor jouw terras. Om de verbruikskosten te drukken doe je er goed aan van de verwarming niet langer dan nodig aan te schakelen.