Was in de droogkast of aan de draad? Zoveel scheelt het op je energiefactuur

Was in de droogkast of aan de draad? Zoveel scheelt het op je energiefactuur
  • 05.05.2022
  • Laatste update: 15.12.2022
  • Kurt Deman
  • 3 min

Ben jij net als vele anderen op zoek naar manieren om de kosten van je energiefactuur te drukken? Als je er de ruimte voor hebt, droog je kleren in de lente en de zomer dan zeker buiten aan de wasdraad. Mijnenergie.be zocht uit hoeveel je er exact mee kan besparen.

Grote huishoudtoestellen als koelkasten, wasmachines en droogkasten slorpen veel energie op. Droogkasten zijn de afgelopen jaren bijvoorbeeld wel energiezuiniger geworden, maar dat neemt niet weg dat er nog steeds een stevig prijskaartje aan vasthangt als je ze regelmatig gebruikt. Dat is natuurlijk nog meer het geval nu de prijzen voor stroomverbruik haast verdubbeld zijn ten opzichte van vorig jaar. Zodra het weer wat beter wordt, doe je er dus goed aan om je droogkast zo weinig mogelijk te gebruiken.

Types droogkasten

In de handel vind je tegenwoordig drie types droogkasten, elk met hun specifieke voor- en nadelen. De warmtepompdroger is de populairste én de meest energiezuinige. Het nadeel: je betaalt er vaak iets meer voor en het duurt langer voor je was droog is. Bij een condensdroger komt het vocht in een opvangbak terecht. De condensdroger is democratischer qua aankoopprijs, maar door het hogere energieverbruik intussen stilaan ook behoorlijk gedateerd. Een laatste type is de luchtafvoerdroger, die de warme lucht via een afvoerslang naar buiten voert. Dat type gebruikt gemiddeld nog meer dan een condensdroger.

Prijs per gemiddeld verbruik

Voor het verbruik moeten we vooral naar het energielabel kijken. Dat loopt van A tot G, waarbij A het zuinigst is (donkergroen) en G het minst zuinig (rood). De recentste modellen van energieklasse A++ of A+++ verbruiken al snel 20 tot 50 procent minder energie dan de oudere toestellen, maar ook die schommelen tussen een gemiddeld verbruik van 200 en 250 kWh per jaar.

Wat betaal je daar dan jaarlijks voor? Volgens de meest recente gegevens van de VREG (de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt) betalen we sinds dit jaar gemiddeld circa 0,50 euro per kWh. Ter info: in april 2021 was het nog circa 0,30 euro!

 

Energielabel Gemiddeld jaarverbruik Gemiddelde prijs
A+++ 175 kWh 87,50 euro
A++ 235 kWh 117,50 euro
A+ 300 kWh 150 euro
B 560 kWh 280 euro
C 575 kWh 287,50 euro

Met de huidige energieprijzen in het achterhoofd, bespaar je al een flinke duit door zelfs maar een paar maanden per jaar je droogkast niet te gebruiken. Dat is helemaal het geval als je thuis nog een ouder toestel van een lagere energieklasse hebt staan.

Tip: Bij welke leverancier betaal je momenteel het minst voor je energie? Vergelijk hier zelf de tarieven van de verschillende spelers.

Geur van verse was

De prijs is overigens niet de enige reden om je was aan de draad of op een rek te drogen. Minder elektriciteit verbruiken is sowieso beter voor het milieu. Op zonnige dagen met wat wind droogt je was bovendien véél sneller dan in de droogkast. En last but not least: er gaat weinig boven die typische heerlijk frisse geur van verse was die buiten op een waslijn gedroogd is.

Lees ook:

Hoeveel energie verbruikt een robotmaaier?

Hoe kun je energie besparen onder de douche?

Besparen op je energiefactuur?
Dat doe je eenvoudig door een vergelijkingstest te maken via Mijnenergie.be. Zo vind je een goedkopere energieleverancier. Bovendien regelt je oude energieleverancier de overstap. Vergelijk via volgende knop.
Ja, ik wil besparen