Wat betekent de lastenverschuiving van elektriciteit naar aardgas voor onze factuur?

- 16.06.2021
- Laatste update: 17.06.2021
- Kurt Deman
- 3 min
Eneco wil de gaskraan op termijn dichtdraaien en ziet daarbij ook een belangrijke rol voor de overheid. Volgens de energieleverancier wegen de heffingen en belastingen te zwaar door op de stroomfactuur, terwijl we in vergelijking met onze buurlanden net weinig lasten betalen voor ons aardgasverbruik. Mijnenergie.be zocht uit hoe de situatie er vandaag uitziet en wat er verandert bij gewisselde verhoudingen.
Stroomheffingen vandaag veel hoger
Volgens de boordtabellen van de federale energieregulator CREG bedroeg de gemiddelde Vlaamse elektriciteitsfactuur (3.500 kWh) in mei 939,01 euro. Daarvan betaalde u amper 26,06% voor de levering van energie, tegenover 25,71% transmissie- en distributiekosten, 17,13% btw en liefst 31,10% federale en Vlaamse heffingen.
Voor aardgas betaalt u bij een gemiddeld verbruik (23.260 kWh) 1.093,89 euro. 53.04% van dat bedrag vergoedt de werkelijke energiekosten, naast 24,51% transport- en distributiekosten, 17,11% btw en 5,34% federale en regionale heffingen.
Het gewicht van de overheidsheffingen en netkosten weegt dus een stuk zwaarder door in de elektriciteitsfactuur, dan dat bij de aardgasafrekening het geval is.
De impact van een lastenverschuiving
Wanneer we de verhoudingen volledig omwisselen en we ervan uitgaan dat de huidige werkelijke energiekosten (244,71 euro) 53,04% van de totale elektriciteitsfactuur zou bedragen, dan daalt uw totale elektriciteitsfactuur naar 461,62 euro. De aardgasfactuur zou in omgekeerde richting oplopen tot 2.224,55 euro.
Shift zonder duurdere aardgasfactuur
Door de grote impact op de energiefactuur lijkt de kans volgens dat scenario dus reëel dat meer consumenten versneld de stap naar hernieuwbare energie zouden zetten. Al wordt de soep nooit zo heet gegeten als zij wordt opgediend.
De vraag om een verschuiving van de energielasten is niet nieuw. Eerder kaartte Vlaams Parlementslid Johan Danen (Groen) het onderwerp ook al aan bij Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). Zij liet enkele maanden geleden weten dat ze werk maakt van een impactanalyse. Ze wees erop dat het niet de bedoeling mag zijn om de aardgasfactuur de hoogte in te jagen. “Ik denk dat ons onderzoek heel belangrijk is om te bekijken waar we de verschuiving kunnen doorvoeren zonder de aardgasfactuur te verhogen. Zoals u weet, zal die vanaf 2022 ook naar beneden gaan”, luidde het in december.
Kostenwijziging al ingezet
De shift naar een zwaardere doorrekening van de netkosten is bovendien al eventjes ingezet. Voor gezinnen dalen de distributienettarieven voor elektriciteit in 2021 voor het vierde jaar op rij, terwijl ze voor aardgas eerder stabiel blijven.
Tip: Betaalt u wel het goedkoopste energietarief? Ga het hier na!