Wat is de terugverdientijd van een thuisbatterij?

Wat is de terugverdientijd van een thuisbatterij?
  • 10.05.2021
  • Kurt Deman
  • 3 min

Sinds het arrest rond het afschaffen van de terugdraaiende teller neemt de interesse in thuisbatterijen sterk toe. Ze bieden de mogelijkheid om uw zelfverbruik op te krikken en uw energiefactuur te reduceren. Maar weegt de investering wel op tegen dat voordeel?

1.000 aanvragen in eerste trimester

De Vlaamse overheid ontving in 2020 143 aanvragen voor een investeringspremie voor thuisbatterijen. Dit jaar noteerde ze volgens VRT NWS na één trimester al een duizendtal aanvragen. Daar zit het arrest van het Grondwettelijk Hof rond de terugdraaiende teller ongetwijfeld voor iets tussen. Wie over zonnepanelen en een digitale meter beschikt, betaalt nu immers voor de energie die hij van het net afneemt. Zijn overtollige stroom kan hij wel verkopen, maar daar staat een veel lagere vergoeding tegenover. De thuisbatterij zorgt ervoor dat u de ‘overtollig’ opgewekte energie kan opslaan en dus minder energie van het net moet afnemen. Bovendien biedt de thuisbatterij een antwoord op de toekomstige tarifering van de netvergoedingen op basis van uw piekverbruik.

Hoeveel kost een thuisbatterij?

De kostprijs van de batterij hangt sterk af van uw benodigde opslagcapaciteit, het merk en het type. Voor een batterij met een courante capaciteit van 8 kWh betaalt u doorgaans tussen 6.000 en 8.000 euro. Liggen er al zonnepanelen op uw dak, dan hebt u nog een extra omvormer nodig of u vervangt uw omvormer door een hybride exemplaar. Wie zijn zonnepanelen samen met de omvormer plaatst, kan meteen voor een hybride omvormer kiezen. Een omvormer kost ongeveer 2.000 euro. Daarnaast betaalt u uiteraard ook nog installatiekosten.

Hoeveel bedraagt de premie van de Vlaamse overheid voor een thuisbatterij?

Om de instapkosten van een thuisbatterij te verlagen, kent de Vlaamse overheid een investeringspremie toe. Voor de eerste 6 kWh ontvangt u 300 euro per kWh, voor elke extra kWh tot 9 kWh kunt u rekenen op 250 euro per kWh. Per batterij gaat het dus om maximaal 2.550 euro. De premie bedraagt nooit meer dan 40 procent van de investeringskosten. Bij een batterijcapaciteit van 8 kilowattuur ontvangt u dus een premie van 2.300 euro.

Energieverbruik en -gewoontes cruciaal voor factuur

Hoeveel u bespaart op uw energiefactuur hangt sterk af van uw totale energieverbruik en huidige verbruikspatroon. Wie nu slechts 30 procent van zijn opgewekte energie meteen verbruikt en dat zelfverbruik dankzij de thuisbatterij opkrikt naar 75 procent, bespaart al snel enkele honderden euro’s per jaar. Al hangt dat cijfer ook af van uw energiecontract. Hoe duurder uw huidige energietarief, hoe groter de besparing bij een hoger zelfverbruik. Daarnaast speelt ook het injectietarief een rol. Die tegemoetkoming verschilt eveneens sterk van leverancier tot leverancier. Wie inzet op zelfverbruik, injecteert minder energie op het net en ontvangt dus ook een lagere injectievergoeding.

Tip: Ga hier na of uw huidige leverancier wel de goedkoopste is

Terugverdientijd duurt tussen tien en veertien jaar

Gezien het grote aantal variabelen zal de exacte terugverdientijd sterk uiteenlopen. De Vlaamse minister van Energie Zuhal Demir laakte onlangs de al te optimistische inschattingen van fabrikanten, installateurs en energieleveranciers: ‘Ik wil mensen waarschuwen voor onrealistische simulaties. Momenteel varieert de gemiddelde terugverdientijd afhankelijk van de situatie tussen de tien en veertien jaar.” Demir hoopt dat de aanbieders hun klanten nauwkeurig inlichten en dat de consument zich op zijn beurt goed informeert.

Bereken zelf uw terugverdientijd

De Vlaamse overheid creëerde zelf een simulator om uw terugverdientijd exact te bepalen. De simulator is ontwikkeld door EELab/Lemcko (UGent) en is van toepassing voor eigenaren van zonnepanelen in Vlaanderen die al over een digitale meter beschikken.