Wat kost het om stroom te delen met je buren, familie of vrienden?

Wat kost het om stroom te delen met je buren, familie of vrienden?
  • 09.01.2023
  • Laatste update: 31.03.2023
  • Kurt Deman
  • 3 min

Sinds vorige zomer kan je de energie van je zonnepanelen wegschenken of verkopen aan familieleden, buren of vrienden. Beide partijen hoeven daarvoor vanaf 23 januari niet langer bij dezelfde energieleverancier te zijn aangesloten. Vooral de ontvanger haalt voordeel uit zo’n transactie, maar je houdt best wel rekening met de extra kosten die verschillende energieleveranciers aanrekenen.

Hoe werkt energiedelen?

Wie over zonnepanelen en een digitale meter beschikt, verkoopt zijn overtollige stroom normaal aan zijn energieleverancier. In ruil ontvangt hij een terugleververgoeding. Sinds 1 juli kan je de overtollige energie ook kwijt bij derden met een digitale meter. Dat is vooral interessant voor de ontvanger, want de stroom die hij op die manier bekomt, hoeft hij niet langer tegen het verbruikstarief bij de energieleverancier aan te kopen. Hij betaalt wel nog altijd nettarieven en heffingen op de afgenomen energie.

Wie zijn energie deelt, ontvangt van zijn energieleverancier niet langer een injectievergoeding voor de energie die de ontvanger verbruikt. Wel kan hij met de ontvanger een bijdrage overeenkomen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een vergoeding te bepalen die hoger ligt dan de injectievergoeding en lager dan het verbruikstarief. Op die manier ontstaat een win-winsituatie, aangezien de deler meer krijgt voor zijn overschotten en de ontvanger minder betaalt aan de deler dan aan zijn energieleverancier.

Hoeveel kost energiedelen?

De aanvraag voor energiedelen gaat gepaard met een administratieve procedure. De kosten die daaraan verbonden zijn, rekenen verschillende energieleveranciers ook aan. Een rondvraag bij de grootste vijf spelers leert ons dat Luminus jaarlijks een administratieve kost van 150 euro tarifeert voor zowel de energiedeler als de ontvanger. Bij Eneco gaat het om 65 euro per jaar. Engie, TotalEnergies en Mega geven aan dat ze momenteel geen bijkomende kosten voorzien.

Energieleverancier Kosten voor energiedelen (per jaar)
Luminus 150 euro
Eneco 65 euro
Mega Update 31 maart 2023: 150 euro
TotalEnergies 0 euro
Engie 0 euro
DATS24 75 euro
Octa+ Update 31 maart 2023: 108 euro

Energiedelen versus zelfverbruik

Hoewel energiedelen zeker voordelen biedt, blijft een hoger zelfverbruik het meest lucratief voor de eigenaars van zonnepanelen. De energie die ze verbruiken op het moment dat ze die opwekken, is kosteloos en zal altijd voordeliger zijn dan de prijs die jouw energieleverancier of een derde partij ervoor betaalt.

Hoe vraag je energiedelen aan?

De energiedeler moet het zogeheten ‘meetregime 3’ aanvragen bij zijn leverancier. Hiermee geef je Fluvius de toestemming om de kwartierwaarden van je digitale meter uit te lezen en die eenmaal per maand te delen met je leverancier. Tot slot meldt de energiedeler zich eenmalig aan via het online platform mijn.fluvius.be.

Hoeveel mensen doen aan energiedelen?

Volgens de meest recente cijfers van Fluvius lopen er momenteel 756 projecten. In 17 gevallen gaat het om energiedelen tussen bewoners van hetzelfde appartementsgebouw. 380 mensen delen energie tussen de verschillende woningen die ze bezitten, zoals bijvoorbeeld hun hoofdadres en een  buitenverblijf. Daarnaast sloten ook 359 prosumenten een overeenkomt af met een andere persoon, zoals buren, familie of vrienden. Het gaat daarbij enkel om partijen met eenzelfde energieleverancier. Vanaf 23 januari valt die beperking weg.

 

Wist je dat je flink kan besparen op energie?
Dat doe je door regelmatig energieleveranciers met elkaar te vergelijken via Mijnenergie.be. Besparen op je energiefactuur begint door op volgende knop te klikken.
Ja, ik wil besparen