Piekverbruik bij verlies van sociaal tarief plots retroactief aangerekend

Piekverbruik bij verlies van sociaal tarief plots retroactief aangerekend
  • 25.05.2023
  • Laatste update: 05.06.2023
  • Kurt Deman
  • 1 min

Vanaf 1 juli valt het sociale tarief weg voor ruim 400.000 gezinnen. Die huishoudens betalen dan het gewone commerciële tarief bij hun energieleverancier. De verekening van een deel van de netttarieven gebeurt dan ook voor die doelgroep volgens het capaciteitstarief. Belangrijk om weten is dat het piekverbruik van de maanden januari tot juni meteen ook in rekening wordt gebracht.

“Wanneer een klant met digitale meter tijdelijk recht heeft op het sociaal tarief, blijft Fluvius tijdens die periode maandpieken uitlezen en blijft de berekening van de gemiddelde maandpiek ‘achter de schermen’ doorlopen.  Voor wie het sociaal tarief wegvalt vanaf 1 juli, brengen we de  maandpieken van januari tot en met juni 2023 wel mee in rekening in de berekening van de gemiddelde maandpiek vanaf juli.”

Conclusie: Wie de vorige maanden zijn piekverbruik niet binnen de perken hield, wegens geen effect op de energiefactuur, zal dus vanaf juli de netkosten stevig zien oplopen.

Bereken hier de impact van het capaciteitstarief op jouw energiefactuur: https://www.mijnenergie.be/capaciteitstarief/#widget