Wat met je energiefactuur en energiekosten bij een leegstaande woning?

Wat met je energiefactuur en energiekosten bij een leegstaande woning?
  • 30.05.2022
  • Kurt Deman
  • 2 min

Wie als eigenaar van een woning  huurders ziet vertrekken of het pand voor langere tijd zelf niet kan bewonen, vraagt mogelijk best een leegstandscontract met leegstandstarief aan bij zijn energieleverancier. Maar hoe steekt dat precies in elkaar en is het altijd de aangewezen optie?

Wie in België energie verbruikt, is verplicht om een energiecontract af te sluiten met een energieleverancier. Zo ook bij verhuurders die (tijdelijk) zonder huurders vallen. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld eveneens voor erfgenamen die niet meteen concrete plannen koesteren met de ouderlijke woonst.

Leegstandscontract en leegstandstarief

De meeste leveranciers bieden een leegstandscontract of -tarief aan, een soort van minimaal tussencontract dat een eigenaar van een tijdelijk leegstaande woning kan afsluiten. Dat omdat er nog geen nieuwe huurders zijn, of omwille van renovatiewerken. Meestal gaat het om een gewoon contract waarbij je een lager voorschot neertelt. Het voorschot bij leegstand is afhankelijk van de energieleverancier. Zo rekenen Luminus en Eneco een maandelijks minimumvoorschot van 20 euro aan voor de combinatie van elektriciteit en aardgas.

De eigenaar betaalt daarnaast mogelijk geen vaste vergoeding, maar wel een hogere verbruiksprijs per kilowattuur. Dat is onder meer het geval bij Engie. Een leegstandstarief is dus enkel aangewezen wanneer het verbruik voor enige tijd minimaal tot zelfs nihil blijft.

Wat wanneer een huurder vertrekt?

Op het ogenblik dat een huurder jouw woning verlaat, moeten de vertrekkende huurder en de verhuurder samen twee energieovernamedocumenten invullen, ondertekenen en aan hun respectievelijke leverancier bezorgen. Die formulieren gelden dan als bewijs bij betwisting van de meterstanden. Ook wanneer er meteen een nieuwe huurder intrekt, moet je met de voormalige huurder de twee energieovernamedocumenten opstellen en bezorgen.

Meters afsluiten?

Veel verhuurders stellen zich nu misschien de vraag: waarom niet gewoon de meter laten afsluiten als de woning leegstaat, in plaats van een minimumtarief te betalen? Het afsluiten van een meter kost geld, net als de heraansluiting ervan. De meters laten afsluiten is dus niet zo interessant als de woning maar voor korte tijd zal leegstaan. Spreken we over een langere periode, dan valt het afsluiten van de meter te overwegen. Hou er ook rekening mee dat een aansluiting van pas komt om de woning in wintertijden minimaal te verwarmen en op die manier vorstschade aan sanitaire voorzieningen te vermijden.