Wat moet je doen als je energieleverancier er ineens mee stopt?

Wat moet je doen als je energieleverancier er ineens mee stopt?
  • 23.04.2019
  • Laatste update: 21.12.2022
  • Kurt Deman
  • 3 min

Steeds meer kleinere energieleveranciers deden het voorbije jaar de boeken toe. Maar wat moet je doen wanneer je eigen leverancier er plots mee stopt?

Diverse energieleveranciers hielden er de afgelopen tijd mee op: o.a. Belpower, Energy People, Enovos, Comfort Energy, Powerhouse en Uniper. Achter elk van die stopzettingen schuilen andere histories, gaande van een overname over een toespitsing op een bepaalde kernmarkt of land tot een faillissement. Als klant heb je daar weinig aan: je wil natuurlijk vooral weten wat je best doet als zoiets gebeurt met je leverancier.

Tip: Zoek zelf naar het voordeligste energietarief. Vergelijk hier de tarieven van alle energieleveranciers.

Toegewezen oplossing veelal duurder

Wanneer een leverancier – om welke reden dan ook – zijn activiteiten beëindigt, sluit je best zo snel mogelijk een contract af bij een nieuwe leverancier. Doe je dat niet binnen de vooropgestelde termijn, dan neemt de netbeheerder tijdelijk je energielevering over of krijg je een andere energieleverancier toegewezen. Dat laatste is echt geen ideaal scenario, want vaak heeft je huidige energieleverancier dan een overeenkomst met een bepaalde andere speler om de contracten over te nemen. Negen kansen op tien ga je dan méér betalen dan wanneer je zelf de voordeligste aanbieding op de markt zoekt. Weet ook dat je als klant absoluut niet verplicht bent om mee te stappen in het overname-aanbod van je ex-leverancier.

Lees ook: Zonder pardon: we krijgen een digitale energiemeter (en er hangt een prijskaartje aan)

Hou de media in de gaten

Over de perikelen op de energiemarkt wordt momenteel vrij veel bericht in de nationale media. Je doet er goed aan om dat met een half oog wat in de gaten te houden; als er problemen zijn bij een bepaalde energieleverancier, komen die meestal niet uit de lucht vallen. Ziet het er niet goed uit voor je huidige leverancier? Dan kan je best al proactief op zoek gaan naar een andere. Dat kan tegenwoordig heel vlot online: je hoeft maar je huidige verbruik en je postcode in te vullen, en je krijgt een overzicht bij welke leverancier voor gas en elektriciteit je het minste betaalt.

 

(Voorbeeld van de prijsvergelijker van mijnenergie.be)

Die procedure valt ook aan te raden bij een geheel onverwacht en onaangekondigd faillissement. Door langs die weg een nieuw contract af te sluiten, voorkom je dat je toch automatisch een verbintenis aangaat met de netbeheerder of een toegewezen energieleverancier.

Aangezien het verschil tussen de goedkoopste en duurste aanbieder bij een gemiddeld verbruik al snel oploopt tot enkele honderden euro, neem je het heft zelf best in handen. Uiteindelijk volstaat een overstapperiode van een maand om een nieuw contract af te sluiten.

Tip: Bekijk hier de voordeligste prijzen van gas- en elektriciteitsleveranciers.

Betaal jij ook te veel voor energie?
Je bent beslist niet de enige. Veel mensen betalen te veel. Start met besparen door op volgende knop te klikken.
Ja, ik wil besparen