Wekken we binnenkort stroom op met regenpanelen op onze daken?

Wekken we binnenkort stroom op met regenpanelen op onze daken?

  • |
  • 24 november 2023
  • |
  • Laatste update op 26 maart 2025

Komen er naast zonnepanelen binnenkort ook regenpanelen op ons dak te liggen? Misschien wel, als het van Chinese wetenschappers afhangt. Maar volstaat de energie die je uit een regenbui opwekt om onze wasmachine te laten draaien? Mijnenergie.be zocht het uit.

Onderzoek van de Nederlandse Universiteit Twente wees drie jaar geleden al op de mogelijkheid om met behulp van regen energie te genereren. Het opzet bestond erin de regendruppels op te vangen op een materiaal dat uit verschillende laagjes bestaat. “In een vallende druppel zit bewegingsenergie. Hoe meer bewegingsenergie en hoe harder het regent, hoe meer de druppel uitspreidt. Een druppel die zich verder uitspreidt, verplaatst meer lading, dus ontstaat er meer elektriciteit”, gaf onderzoeker Niels Mendel aan bij het wetenschapstijdschrift Quest. Toch blijven de gegenereerde ladingen zeer klein wanneer de druppels een paneel raken. De opgewekte hoeveelheid energie bleef bijgevolg beperkt. De auteurs van het onderzoek, onlangs gepubliceerd in het vakblad iEnergy, speelden leentjebuur bij de zonnepanelenfabrikanten. Net zoals een combinatie van zonnecellen het opgewekte vermogen opkrikt, genereert een verbinding van zogenaamde tribo-elektrische nanogeneratoren (TENG), die de regendruppels in energie omzetten, een hoger piekvermogen. Dat piekvermogen ligt volgens de onderzoekers bijna vijf maal hoger dan dat van de conventionele regendruppelenergie met een groot oppervlak met dezelfde grootte.

Plaatsen we binnenkort allemaal regenpanelen?

Prof. Dr. Bart Vermang van de PV Technologie Onderzoeksgroep aan de UHasselt reageert sceptisch. Hij ziet het geen zo’n vaart lopen. “Regenpanelen zijn geen goed idee. Het vermogen is te laag, de gebruikte materialen niet noodzakelijk opschaalbaar, en sowieso is het aantal regendagen veel minder dan het aantal dagen met zon. We hebben elke dag lichtinval, maar lang niet elke dag regen. Ik zie hoogstens een potentieel voor nicheapplicaties.” Tot eenzelfde conclusie kwam Niels Wendel van de Universiteit Twente enkele jaren geleden. “De efficiëntie van een zonnepaneel halen we met een regenpaneel nog lang niet. En we zeuren wel vaak over het weer, maar het regent helemaal niet zo vaak. De techniek kost nu meer dan ze oplevert.” Het lijkt er dus op dat we niet meteen extra plaats op onze daken hoeven te voorzien … [cta_box center]

Kurt Deman
AuthorKurt Deman

I want to calculate how much I can save on my energy bill

Locality

Meer lezen op onze blog

CREG Scan: wat is het? En kan je ermee besparen op je energiefactuur?
Autre
CREG Scan: wat is het? En kan je ermee besparen op je energiefactuur?

500.000 gezinnen betalen jaarlijks 500 euro te veel voor hun energie. Voor bijna 20.000 kmo’s kan dat bedrag zelfs oplopen tot 345…

6 min.
Meer lezen
Vijf tips om eenvoudig honderden euro’s op jouw energiefactuur te besparen
Verbruik en advies
Vijf tips om eenvoudig honderden euro’s op jouw energiefactuur te besparen

Een Belgisch gezin verbruikt gemiddeld ongeveer 3.500 kilowattuur elektriciteit per jaar. Of in financiële cijfers uitgedr…

3 min.
Meer lezen
Mega trekt zich terug uit Frankrijk
Energieleveranciers
Mega trekt zich terug uit Frankrijk

Mega beëindigt zijn activiteiten in Frankijk. Dat meldt De Tijd. De energieleverancier telde bij onze zuiderburen nog 17.000 klant…

1 min.
Meer lezen
Zelfstandige of kmo: is een vast energiecontract opnieuw interessant?
Verbruik en advies
Zelfstandige of kmo: is een vast energiecontract opnieuw interessant?

Veel zelfstandigen en kmo’s worstelden in 2022 met de hoge energieprijzen. Wie al over een variabele prijs beschikte of in…

Meer lezen