Welk effect hebben de nieuwe overheidsmaatregelen op jouw energiefactuur?

Welk effect hebben de nieuwe overheidsmaatregelen op jouw energiefactuur?
  • 20.10.2021
  • Kurt Deman
  • 2 min

De energieprijzen swingen al een tijdje de pan uit. Zowel de federale al de Vlaamse overheid lanceerden verschillende maatregelen om het kostenplaatje naar beneden te halen. Al zal niet iedereen dat even sterk gewaar worden. Hoog tijd dus voor een overzicht.

Verlengde uitbreiding sociaal tarief: -30% voor lagere inkomens

Wie aanspraak maakt op het sociaal tarief, betaalt altijd de laagste prijs op de markt. Het is normaal alleen toegankelijk voor mensen die bepaalde tegemoetkomingen of uitkeringen ontvangen. Tijdens de coronacrisis breidde de federale overheid dat uit tot iedereen die recht heeft op de ‘verhoogde tegemoetkoming in de ziektekosten’ ontvangt. Nu volgt opnieuw een verlenging tot eind maart. Het grensbedrag voor een gemiddeld inkomen bedraagt 19.892 euro, vermeerderd met 3.682,55 euro per persoon ten laste.  Het Netwerk tegen Armoede, schat de concrete impact van de uitbreiding van het sociaal tarief op een korting van ongeveer 30% op de gemiddelde energieprijs.

Omvorming federale heffing: -30 euro voor elk gezin

De federale regering heeft beslist om een aantal kostenonderdelen op de energiefactuur, zoals de toeslag voor groenestroomcertificaten of de federale bijdrage voor elektriciteit en gas, om te vormen tot bijzondere accijnzen. Dat laat de overheid toe om de accijnzen te verlagen bij algemene prijsstijgingen en vice versa.

Schrapping heffingen uit energiefactuur door Vlaamse overheid: -43 euro voor elk gezin

De Vlaamse overheid haalt de kosten van de openbare dienstverplichtingen van de netbeheer (bijv. straatverlichting) eenmalig uit de energiefactuur. Op die manier verdwijnt de federale btw-heffing van 21% voor dat onderdeel van de energiefactuur, wat elk Vlaams gezin een besparing van 43 euro moet opleveren. De Vlaamse Energieregulato VREG kondigde eerder ook al een verlaging van de nettarieven aan, wat een extra  esparing van ongeveer 7 euro betekent.

 

Wil jij ook minder betalen voor energie?
Start dan met een vergelijking op Mijnenergie.be. Wij geven je een duidelijk overzicht van de meest voordelige energieleveranciers voor je regio.
Ja, ik wil besparen