Zelfde energieleverancier elektriciteit en aardgas: slecht idee

Zelfde energieleverancier elektriciteit en aardgas: slecht idee
  • 17.02.2020
  • Kurt Deman
  • 2 min

Volgens de jaarlijkse Marktmonitor van de VREG gebruikt 92% van de Vlaamse gezinnen dezelfde energieleverancier voor elektriciteit én aardgas. Zo betalen ze eigenlijk teveel.

Met zijn jaarlijkse Marktmonitor geeft energieregulator VREG inzicht in de ervaringen en het gedrag van gezinnen op de vrijgemaakte elektriciteits- en aardgasmarkt. De onderzoekers interviewden daartoe vorig jaar 1.022 gezinnen. Maar liefst 92 procent gaf aan voor zowel elektriciteit als aardgas met dezelfde energieleverancier in zee te gaan. Opvallend is dat 78 procent van de respondenten meldde wel op de hoogte te zijn van de keuzevrijheid. Als belangrijkste argument om toch alle eieren in dezelfde mand te leggen, kwamen gemak (76%), het prijseffect (59%) en het ontvangen van maar één factuur als belangrijkste argumenten naar voor (56%).

Goedkoopste elektriciteit is niet gelijk aan goedkoopste aardgas

Na een eenvoudige analyse via de vergelijkingssite Mijnenergie.be blijkt die argumentatie niet zo gerechtvaardigd. De afgelopen maanden bleek meermaals dat wie voor elektriciteit en aardgas telkens voor de goedkoopste energieleverancier gaat en dus twee contracten afsluit, al snel enkele tientallen euro’s voordeel boekt.

Gemak versus besparing?

Kijken we dan even naar de factor ‘gemak’. Om te beginnen kan u zich de vraag stellen of uw gemak u jaarlijks geld mag kosten. Voor singles en eenoudergezinnen blijkt het nu al moeilijk om de factuur te betalen. Vergis u bovendien niet: het is heus niet moeilijk om contracten voor respectievelijk elektriciteit en aardgas af te sluiten bij een andere energieleverancier. Dat doet u in een vingerknip. Als u van energieleverancier wil veranderen, dan moet u enkel een nieuw contract sluiten met uw nieuwe energieleverancier. Die regelt meteen alles met uw vorige leverancier en met de netbeheerder, en zorgt voor de beëindiging van uw ‘oude’ energiecontract. Vervelende telefoons doen of administratieve rompslomp komen er dus niet aan te pas.

Bent u altijd beter af bij twee verschillende energieleveranciers? Niet noodzakelijk, maar in veel gevallen wel. Het loont dus zeker de moeite om zelf op de proef op de som te nemen en na te gaan hoeveel u met die ingreep mogelijk bespaart. Bekijk hier bij welke energieleveranciers u het minst betaalt.