Zelfstandige of kmo: is een vast energiecontract opnieuw interessant?

Zelfstandige of kmo: is een vast energiecontract opnieuw interessant?
  • 14.02.2023
  • Kurt Deman
  • 3 min

Veel zelfstandigen en kmo’s worstelden in 2022 met de hoge energieprijzen. Wie al over een variabele prijs beschikte of in de zomer een nieuw contract met vast tarief afsloot, ontving al een gepeperde energiefactuur of wacht de eindafrekening met een bang hartje af. Nu er opnieuw een vast energietarief beschikbaar is, stellen veel ondernemers zich de vraag of het aangewezen is om daar op in te tekenen.

De torenhoge energieprijzen spaarden onze zelfstandigen en kmo’s niet. De impact was uiteraard het grootst in de energie-intensieve sectoren. Denk bijvoorbeeld aan ondernemingen met koel-, vries-, bak- of verwarmingsinstallaties. Die gestegen kosten konden de handelaars vaak niet integraal aan hun klanten doorrekenen. Het gevolg was dus niet zelden een financiële kater.

Bij aanvang van het voorbije jaar beschikten veel ondernemers nog over een vast tarief dat ze in 2021 hadden vastgeklikt. Aangezien het aantal contracten met vaste prijzen voortdurend afnam, schakelden tal van kmo’s al dan niet noodgedwongen over op een variabel tarief. Wie toch voor een vaste prijs opteerde, betaalde in de zomer een veelvoud van de tarieven die hij voor zijn vorige contract neertelde. Ondertussen zijn de energieprijzen gelukkig fors gedaald en bevinden ze zich ongeveer op het peil van begin 2022.

Hoeveel kost een vast tarief vandaag?

De vergelijker van Mijnenergie.be leert ons dat je bij een jaarlijks elektriciteitsverbruik van 17.500 kilowattuur via het vaste contract Comfy Pro 5845,14 euro betaalt. Dat is 528,51 euro meer dan de geschatte variabele jaarprijs van een equivalent contract in februari 2023. Voor aardgas klopt Luminus met Comfy Pro bij een jaarverbruik van 100.000 kilowattuur af op 10.457,61 euro. Dat is 1.380 euro duurder dan de geschatte variabele jaarprijs van een contract met gelijkaardige eigenschappen. Bij de variabele prijzen kan uiteraard niemand vandaag voorspellen welke sprongen de prijzen nog maken.

Niet langer nagelbijten

De vaste prijzen van Luminus liggen dus hoger dan de goedkoopste geschatte variabele jaarprijzen. Daar tegenover staat dat je met vaste prijzen als zelfstandige of kmo na een turbulent 2022 opnieuw voor zekerheid kiest. Je sluit er meteen mee uit dat jouw energiefactuur bij een eventueel nieuwe geopolitieke crisis of bevoorradingsonzekerheid andermaal de hoogte in schiet. Wat ook het in het voordeel van een vast tarief pleit, is de transparantie. Het biedt de mogelijkheid om jouw energiebudget vooraf nauwkeurig in te plannen.

Wie overweegt om een vast contract af te sluiten, moet zich afvragen of hij best nu al instapt of toch nog even de kat uit de boom kijkt. Op basis van de prijsevoluties tijdens de eerste week van februari lijkt een verdere spectaculaire prijsdaling er niet meteen aan te komen. Al vormen onder meer de gasbevoorrading en het weer bepalende factoren.

Kan je als zelfstandige of kmo zomaar van energieleverancier wisselen?

Kmo’s hebben, net als particulieren, het recht om kosteloos en op elk moment van energieleverancier te veranderen, zolang ze een opzegtermijn van één maand respecteren. Op 1 september trad de zogenaamde wet Wollants in werking, die de classificatie van een kmo volgens de gas- en elektriciteitswet uitbreidde tot elke onderneming met een elektriciteitsverbruik tot 100.000 kilowattuur en een aardgasverbruik van 100.000 kilowattuur.