
Zenuwachtige gasmarkt en stabiele stroomprijzen
De geopolitieke spanningen in Oekraïne en het Midden-Oosten zorgen voor nervositeit op de aardgasbeurzen. De prijs op de richtinggevende TTF-gasbeurs steeg de voorbije weken met 34%. Door de grote productie uit hernieuwbare bronnen en de stroomproductie uit Franse kerncentrales blijven de stroomprijzen laag.
De Russische aanvallen op Oekraïense energiecentrales en de Iraanse aanvallen op het Israëlische grondgebied brachten de voorbije weken een stijgende aardgasprijs teweeg. Waar een megawattuur aardgas op de TTF beurs op 23 februari nog 23,178 euro kostte, liep de marktprijs ondertussen op tot 32,050 euro of een stijging met meer dan een derde. Normaal volgen de stroomprijzen de evoluties op de aardgasbeurzen. Door de hoge productie uit hernieuwbare energie en Franse kerncentrales blijkt dat nu niet het geval. De gemiddelde dagprijs op de Belpex-beurs bedraagt tijdens de eerste helft van april 34,07 euro per megawattuur. Dat is bijna de helft minder dan in maart. Voor dergelijk laag gemiddelde moeten we zelfs al terug naar de herfst van 2020. De exacte impact van beide factoren op de consumentenprijzen voor mei valt nu nog moeilijk in te schatten. Al lijkt de kans reëel dat de aardgasprijzen terug stijgen en de stroomprijzen die beweging niet zullen volgen. [cta_box center]
Inhoud
Meer lezen op onze blog

Een energiecontract kiezen, kan de nodige stress opleveren, zeker als je er voor het eerst mee te maken krijgt. Maar geen paniek! …

Door het conflict in het Midden-Oosten gingen de aardgasprijzen in oktober de hoogte in. Dat uit zich nu ook in de eerste …

De Vlaamse minister van Energie heeft dinsdag een klacht ingediend bij de Raad van State tegen de Waalse regering. De N-VA…

Zaterdagnacht vangt de wintertijd opnieuw aan. De zomer- en wintertijdregeling werd ooit ingevoerd om energie te besparen,…