Zes tips om minder energie te verbruiken tijdens de lente

Zes tips om minder energie te verbruiken tijdens de lente
  • 01.04.2022
  • Kurt Deman
  • 3 min

Het energieverbruik van een gemiddeld gezin neemt bij de start van de lente stevig af. Dat is gezien de hoge marktprijzen voor elektriciteit en aardgas meer dan welgekomen. Mijnenergie.be zet enkele tips op een rij om de energieconsumptie nog verder naar beneden te halen.

Energieleveranciers baseren zich op reële lastprofielen (RLP’s) om na te gaan hoe de consumenten hun energieverbruik doorheen het jaar verdelen. Tijdens de lente zakt vooral het aandeel van het aardgasverbruik. Waar maart nog goed is voor 12,8% van het jaarverbruik, daalt dat percentage in april naar 7,1%, in mei naar 3,8% en in juni naar 1,9%. De lagere warmtebehoefte vormt daartoe de logische verklaring. Voor stroom blijft de impact beperkter. Maar met deze tips kan je zowel voor elektriciteit als aardgas jouw verbruik wellicht nog verder terugdringen.

Tip 1: Laat de zon haar werk doen

De zon brengt licht en warmte in huis. Open dus ’s morgens de gordijnen en geniet ’s avonds van een behaaglijke temperatuur.

Tip 2: Laat de was buiten drogen

De droogkast slorpt aardig wat energie op. Probeer je kleding vooral te wassen op zonnige en eventueel ook winderige dagen. Op die manier droogt je was snel en ruikt die bovendien lentefris. Wie over een digitale meter en zonnepanelen beschikt, profiteert in één beweging mee van de energie die zijn zonnepanelen opwekken.

Tip 3: Zet de thermostaat lager

Tijdens de lente warmt jouw woning in de loop van de dag sneller op. Na een dag op verplaatsing is jouw leefruimte mogelijk al op temperatuur, zonder dat je de verwarming hoefde in te schakelen. De warmte die je tijdens jouw afwezigheid in de voormiddag via de centrale verwarming hebt opgewekt, blijkt in dat geval overbodig.

Tip 4: Ga na waar je kunt inzetten op hernieuwbare energie en isolatie

De lente betekent voor veel gezinnen ook klusjes- en renovatietijd. Mogelijk is de tijd aangebroken om in te zetten op extra isolatie, een warmtepomp of zonnepanelen.

Tip 5: Ontdooi en reinig jouw diepvries

Volgens Tante Kaat vergt een ijslaag van twee millimeter aan de binnenkant van jouw diepvries al tien procent meer energie. Sla dus bij de jaarlijkse schoonmaak ook de reiniging van de diepvries niet over.

Tip 6: Neem jouw energiefactuur onder de loep

Wie zijn energiecontract moet verlengen, betaalt sowieso een pak meer dan een jaar geleden. Om de impact te beperken, is het raadzaam om na te gaan bij welke energieleverancier je het minste betaalt. Zo kan het misschien interessanter zijn om van energieleverancier te veranderen.