Zo berekent u het verbruik van uw elektrische toestellen

Zo berekent u het verbruik van uw elektrische toestellen
  • 08.03.2021
  • Kurt Deman
  • 3 min

Energie is meer dan ooit talk of the town. Denk maar aan de saga rond zonnepanelen. Of u nu benadeeld bent door de (recente of toekomstige) installatie van een digitale meter in combinatie met zonnepanelen op uw dak of niet: besparen op uw energiefactuur wil u ongetwijfeld. Mijnenergie.be legt uit hoe het verbruik van uw elektrische toestellen berekenen kan helpen.

Verouderde en energieverslindende toestellen inruilen voor nieuwe en energiezuinige exemplaren loont sowieso de moeite. Het milieu dankt u en in bepaalde gevallen bespaart u per toestel enkele tientallen euro’s op jaarbasis.

Meten is weten, klinkt de leuze. Het verbruik van een elektrisch apparaat drukken we uit in kWh. Daarbij moet u rekening houden met drie zaken: het vermogen van uw elektrisch toestel in watt, het aantal uren per dag dat het toestel in gebruik is en het aantal dagen per jaar dat het toestel in gebruik is.

Tip: Wilt u nog minder betalen voor uw energiefactuur? Vergelijk dan nu de huidige marktprijzen op de energiemarkt

Verbruik elektrische toestellen: voorbeelden

De berekening voor het aantal kWh verloopt dus als volgt:

(Aantal uren gebruik per dag) X (Aantal dagen gebruik per jaar) X (Vermogen toestel in watt/1000)

Het vermogen moet u door 1000 delen om de hoeveelheid watt om te zetten naar kilowatt. Zo krijgt u uiteindelijk het aantal kWh (kilowattuur) als resultaat. Als we er drie voorbeelden uit de praktijk bij nemen:

1. Een lcd-tv met een vermogen van 100 watt staat 4 uur per dag aan, elke dag van het jaar: 4 x 365 x (100/1000) =146 kWh per jaar.

2. Een koelkast staat dag en nacht, 24/7 en 365/365 ter beschikking om uw levensmiddelen fris te bewaren. Stel dat onze zuinige koelkast klasse A+ 33 watt aan vermogen heeft, dan geldt: 24 x 365 x (33/1000) =289 kWh/jaar.

3. U stofzuigt twee keer per week (en dus 104 dagen per jaar). Een sessie duurt gemiddeld 1 uur. Uw stofzuiger heeft een vermogen van 500 watt. Dus: 2 x 104 x (500/1000) =104 kWh per jaar.

Smarthome

Almaar meer mensen maken van hun hoop bakstenen, leidingen en draden een slim huis met domotica- en smarthometoepassingen. Die hebben een groot potentieel op het vlak van energieverbruik en -besparing. Met de afschaffing van de terugdraaiende teller is het interessant om zo veel mogelijk uw energieverbruik slim in te plannen tijdens de dag.

Zo kan een smarthomesysteem bepalen op welke momenten van de dag uw zonnepanelen het meeste elektriciteit opleveren en wanneer u die energie dus het best inzet om elektrische toestellen als uw vaatwasser, wasmachine en zelfs robotstofzuiger te activeren. Op die manier kunt u dat verbruik van uw toestel zo groen mogelijk maken. De wasmachine laten draaien als de zon schijnt maar u niet thuis bent, zal de komende jaren nog meer aan de orde zijn.

Niet onbelangrijk in dat verhaal: domotica kan energie besparen, maar tegelijk verbruiken die slimme toestellen zelf energie. Vergelijk dus zeker ook het vermogen van de verschillende apparatuur als u beslist om een smarthome uit te rollen.