Zo bespaar je energie vanaf de eerste lentezon

Zo bespaar je energie vanaf de eerste lentezon
  • 27.03.2019
  • Laatste update: 21.12.2022
  • Kurt Deman
  • 3 min

1. Laat de zon binnen

Zonnestralen brengen extra licht en warmte in huis. Open dus ’s morgens alle gordijnen en lamellen zodat de zon – de aangenaamste en vooral goedkoopste energieleverancier – de hele dag door haar werk kan doen.

2. Houd een lenteschoonmaak

De lenteschoonmaak is niet ieders favoriete activiteit, maar voor een keertje moet het kunnen. Bovendien bespaar je er ook nog eens energie door. Door de diepvries te ontdooien, verwijder je een ijslaag die het rendement van je toestel reduceert. Het stof wegnemen rond ventilatieroosters krikt je energie-efficiëntie op.

Tip: Vergelijk hier de tarieven van gas- en elektriciteitsleveranciers en bespaar op je factuur.

3. Laat je wasgoed buiten drogen

De droogkast geldt als één van de grootste energievreters in je woning. Op zonnige dagen kies je er daarom best voor om de was in de lentelucht te drogen. Je bespaart heel wat energie en geniet van een lentefrisse garderobe.

4. Pas je verwarming aan

De zon brengt warmte in je woning, dus je hoeft de verwarming overdag niet altijd meer in te schakelen. Laat de verwarmingsketel een paar uurtjes minder werken en pas je thermostaat op tijd aan in functie van het nieuwe seizoen.

5. Kies voor hernieuwbare energie

Zonnepanelen, zonneboilers en warmterecuperatie: het zijn stuk voor stuk vormen van hernieuwbare energie met de zon als leverancier. Wacht dus niet tot het einde van de zomer als je toch al van plan was om duurzame investeringen te doen.

Lees ook: Nog goedkoper dan beste bod bij provinciale groepsaankoop? Het kan!

6. Verlucht je woning

Het ventileren en verluchten van je woning draagt bij tot een gezonde luchtkwaliteit in huis. Bovendien voorkom je er vervelende vochtproblemen mee. Een vochtige woning is trouwens veel moeilijker om behoorlijk opgewarmd te krijgen.

7. Kies voor de fiets

Even naar de supermarkt of de kinderen afhalen van school? Laat alle smoesjes achterwege en verplaats je zo veel mogelijk met de fiets. Je bespaart niet alleen brandstof, maar investeert ook in een betere conditie.

8. Evalueer je energiefactuur

Een nieuwe lente, een nieuwe energieleverancier? Dat is misschien wel aangewezen wanneer je je huidige verbruik vergelijkt met de andere tarieven op de markt. Nestel je even op het lenteterras en bekijk online of je niet elders goedkoper af bent.

Tip: Zoek hier het voordeligste energietarief voor je woning.

Betaal jij ook te veel voor energie?
Je bent beslist niet de enige. Veel mensen betalen te veel. Start met besparen door op volgende knop te klikken.
Ja, ik wil besparen