Zo betaalt u niet te veel voor uw energie

Zo betaalt u niet te veel voor uw energie
  • 06.04.2020
  • Kurt Deman
  • 2 min

De energiefactuur blijft voor veel gezinnen een slokop binnen het totale huishoudbudget. Dankzij enkele eenvoudige trucjes en hulpmiddelen achterhaalt u eenvoudig of u te veel betaalt voor uw energie. En hoe u het tij kunt doen keren.

Een gezin met twee kinderen dat zijn sanitair water verwarmt met aardgas besteedde in 2018 ongeveer 5 procent van zijn mediane inkomen aan energie. Dat blijkt een studie van energieregulator CREG (*).

Volgens een prijsanalyse van diezelfde energieregulator bedroeg in december 2019 de gemiddelde elektriciteitsprijs van een gezin met een doorsnee verbruik (3.500 kWh) 968 euro in Vlaanderen, 793 euro in Brussel en 979 euro in Wallonië. Voor aardgas ging het om 926 euro, 1.042 euro en 1.187 euro (**).

Bekijk nu even uw eigen jaarafrekeningen. Betaalt u aanzienlijk meer dan die gemiddeldes? Dan is de kans groot dat u echt teveel verbruikt of aan een te hoog tarief gebonden bent.
Daarnaast loont het om uw huidige factuur eens naast die van vorig jaar te leggen. Aangezien de gemiddelde energieprijzen in 2019 daalden, zou die normaal gezien eenzelfde patroon moeten vertonen.

Slimme hulpmiddelen

Om precies te achterhalen waar u mogelijk verbetering boekt, zijn er tegenwoordig heel wat hulpmiddelen en gadgets op de markt. Van slimme thermostaten over slimme energiemeters tot verbruiksmeters om sluipverbruik en waterlekkage op te sporen.
Die toepassingen zijn vlot te verbinden met uw tablet of smartphone, waardoor u altijd en overal inzicht krijgt in uw energieverbruik.
Als u zwart op wit vaststelt dat een toestel uw factuur fors de hoogte in jaagt, bent u waarschijnlijk sneller geneigd om een meer energiezuinig alternatief te betalen.

Te dure energieprijs?

De CREG becijferde nog maar enkele maanden geleden dat 360.000 Belgische gezinnen jaarlijks 600 euro te veel betalen voor hun energie (***). Dat schrijft de energieregulator toe aan de grote prijsverschillen tussen de goedkoopste en de duurste energieproducten op de markt.
De kans is dus reëel dat ook u fors bespaart door naar een goedkopere energieleverancier over te stappen. Een analyse via onze vergelijkingstool leert ons dat het verschil tussen de laagst en hoogst geprijsde elektriciteitsfactuur meer dan 200 euro bedraagt, voor aardgas loopt die kloof zelfs op tot bijna 400 euro.

(*) Studie over het aandeel van de elektriciteits- en aardgasfactuur in het budget van de Belgische huishoudens in 2018, 14 november 2019.

(**) Prijs van elektriciteit en aardgas in België, in de 3 regio’s en de buurlanden, 20 december 2019.

(***) 360.000 Belgische gezinnen betalen jaarlijks 600 euro te veel voor hun energie, 24 oktober 2019.