Zo blijft je energiefactuur binnen de perken bij thuiswerk

Zo blijft je energiefactuur binnen de perken bij thuiswerk
  • 15.04.2020
  • Laatste update: 05.01.2023
  • Kurt Deman
  • 4 min

Heel wat mensen ontdekken momenteel – soms voor het eerst in hun leven – zowel de leuke als de uitdagende kanten van thuiswerk, maar er rijzen ook al veel vragen. Wat bijvoorbeeld met bureaumateriaal of met de energiefactuur bij thuiswerken? Mijnenergie.be zocht uit wat je voor dat laatste allemaal in rekening moet brengen.

Thuiswerk is voor het ene bedrijf al jarenlang een evidentie, voor andere ondernemingen opent zich dan weer een nieuwe wereld. Over de vergoeding van de kosten die je bij telewerk maakt, heerst vaak nog onduidelijkheid.

Volgens het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) komt het erop aan duidelijke afspraken te maken met je werkgever. Hij of zij regelt bijvoorbeeld de eventuele terbeschikkingstelling van de benodigde apparatuur en technische ondersteuning, mogelijk gekoppeld aan een vergoeding van de kosten. De werkgever kan bijvoorbeeld zelf een laptop ter beschikking stellen of een tussenkomst betalen voor het gebruik van het eigen toestel.

Wat verlichting, verwarming en onderhoud betreft, biedt de overheid de mogelijkheid aan de werkgever om zijn thuiswerkende werknemers een belastingvrije vergoeding – de zogenaamde bureauvergoeding – tot 126,94 euro per maand uit te keren (bedrag voor maart, vanaf 1 april 2020 is het 129,48 euro per maand, red). Hij of zij is daartoe evenwel niet verplicht. We geven daarom enkele praktische tips om je energiefactuur bij thuiswerk zo laag mogelijk te houden.

1. Laat het daglicht binnen

Kies een werkplek die je toelaat om zoveel mogelijk van het licht te genieten, zonder dat het je scherm moeilijker leesbaar maakt. Gooi de gordijnen open en trek op die manier de lente binnen in je woning. Je bespaart er zowel verlichting als verwarming mee en dat zal je voelen op je energiefactuur.

2. Maak gebruik van een powerbank op zonne-energie

Thuiswerk gaat vaak gepaard met extra telefoontjes naar de werkgever, collega’s en klanten. Een powerbank haalt net als zonnepanelen energie uit het zonlicht. De zonnecellen leveren stroom bij voldoende zonlicht, waardoor je niet met een lege accu komt te zitten zolang de zon schijnt. Laat de zon dus tijdens de middagpauze haar werk doen, waardoor je de lader niet meer in het stopcontact hoeft te stoppen.

3. Haal de laptoplader uit het stopcontact

Door de laptop in het stopcontact te laten, gebruik je overbodige energie wanneer die volledig is opgeladen. Trek je batterijkabel dus na het werk meteen uit het stopcontact om sluimerverbruik te vermijden. Schakel je scherm uit of maak gebruik van een screensaver wanneer je een pauze neemt.

Tip: In onze ‘Thuisblijfgids’ ontdek je hoe je van thuiswerk ook echt een succes kan maken.

4. Verlucht je werkruimte

Frisse lucht draagt niet enkel bij tot een aangename werkomgeving. Ze verwijdert ook het vocht uit de ruimte, waarna die efficiënter opwarmt. Zet het raam dus af en toe eens wagenwijd open.

5. Een graadje minder is oké

Het is binnen een traditionele werkomgeving misschien wel het grootste twistpunt: de ideale kamertemperatuur. Op kantoor is die niet zelden afgestemd op de wensen van de grootste koukleum, maar bij thuiswerk lukt het misschien wel met enkele graden minder. Bovendien geeft een te hoge temperatuur veel werknemers een gevoel van slaperigheid.

6. Vermijd de airco

Nestel je op warme zomerdagen in de koudere ruimtes van het huis. Een bureau aan de zuidzijde is op milde dagen een zegen, maar doet ons op tropische momenten sneller naar de verkoeling van de airco snakken.

7. Kies de goedkoopste energieleverancier

Het prijsverschil tussen de goedkoopste en duurste aanbieder op de markt bedraagt enkele honderden euro’s. Dankzij de lage energieprijzen kan je vandaag flink besparen op je energiefactuur door van energieleverancier te wisselen. Ga hier na hoeveel je mogelijk bespaart op je energiefactuur door van energieleverancier te wisselen.

Besparen op je energiefactuur?
Dat doe je eenvoudig door een vergelijkingstest te maken via Mijnenergie.be. Zo vind je een goedkopere energieleverancier. Bovendien regelt je oude energieleverancier de overstap. Vergelijk via volgende knop.
Ja, ik wil besparen