Zo groot is het aandeel van de energiefactuur in je totale budget

Zo groot is het aandeel van de energiefactuur in je totale budget
  • 27.01.2020
  • Laatste update: 05.01.2023
  • Kurt Deman
  • 3 min

Hebb je ook het idee dat je steeds meer betaalt voor energie? Niet onterecht: we besteden een flink pak meer van ons budget aan onze energiefactuur dan tien jaar geleden.

Daaruit blijkt dat gezinnen die hun woning met aardgas verwarmen, maandelijks vijf procent van hun inkomen ophoesten aan energie. Alleenstaanden en eenoudergezinnen komen er nog bekaaider vanaf. Zij besteden acht en tien procent van hun budget aan aardgas. Wanneer huishoudens enkel elektriciteit verbruiken, dus ook als verwarming (volgens Statbel gaat het om zes procent van de huishoudens), dan loopt het aandeel van de energiefactuur ten opzichte van de inkomsten vaak nog hoger op. Hier vergelijk je zelf de huidige prijzen op de energiemarkt.

Meest ingrijpend voor alleenstaanden en eenoudergezinnen

Energie weegt voor alleenstaanden en eenoudergezinnen altijd zwaarder door op het beschikbare netto-inkomen dan voor huishoudens met minstens twee volwassenen. De situatie is volgens de Creg problematisch wanneer alleenstaande ouders tot de laagste inkomenscategorieën behoren. De energieregulator spreekt van energiearmoede wanneer een gezin meer dan tien procent van het budget, of het beschikbare netto-inkomen na aftrek van de huisvestingskost, besteedt aan de betaling van zijn energiefactuur.

Het betekent dat ten minste vierhonderdduizend Belgische huishoudens in energie-armoede leven, waarvan maar liefst twintig tot dertig procent van de alleenstaanden en veertig tot vijftig procent van de eenoudergezinnen (met twee kinderen ten laste) die verwarmen op aardgas. Om de huishoudens in een kwetsbare situatie te beschermen, heeft de wetgever het sociaal tarief voor elektriciteit en voor aardgas ingevoerd. Ongeveer negen procent van de Belgische huishoudens geniet van het sociaal tarief voor elektriciteit en negen procent van de huishoudens die op het aardgasnet zijn aangesloten geniet van het sociaal tarief voor gas. Lees hier hoe je in 2020 het beste kan besparen op je energiefactuur.

Stijging van 41%

De studie analyseert ook de evolutie van de gemiddelde jaarlijkse totale factuur voor elektriciteit en aardgas. Voor een standaardhuishouden van vier personen bedroeg de totale energiefactuur in 2018 per maand gemiddeld ongeveer 174 euro. Dat betekent een stijging van 41% tussen 2007 en 2018. De prijsverhoging was het spectaculairst voor elektriciteit, met een toename van 65%. Brengen we de inflatie in rekening, dan bedraagt de stijging voor elektriciteit nog altijd 31%. De gemiddelde all-in prijs van aardgas verhoogde met 27%. Door het effect van de inflatie spreken we over een plus van 2,4%. Walen (5,3%) besteedden in 2018 volgens Statbel verhoudingsgewijs meer geld aan energie dan Vlamingen (4,4%) en Brusselaars (3,6%).

Wat je kan doen

De energiefactuur blijft een belangrijke factor binnen ons budget. Veel consumenten kunnen die impact evenwel ook zelf reduceren. Daar slagen ze onder meer in door hun verbruik te reduceren (bijvoorbeeld via isolatie en het vermijden van sluimerverbruik) en hun energiecontract regelmatig af te toetsen met het marktaanbod. Vorig jaar stapte ruim een kwart van de gezinnen over van energieleverancier, wat resulteerde in een besparing van al snel enkele honderden euro’s.

Wil jij ook minder betalen voor energie?
Start dan met een vergelijking op Mijnenergie.be. Wij geven je een duidelijk overzicht van de meest voordelige energieleveranciers voor je regio.
Ja, ik wil besparen