Zo nefast is de wintertijd voor onze energiefactuur

Zo nefast is de wintertijd voor onze energiefactuur
  • 27.10.2022
  • Laatste update: 15.12.2022
  • Kurt Deman
  • 3 min

Zaterdagnacht vangt de wintertijd opnieuw aan. De zomer- en wintertijdregeling werd ooit ingevoerd om energie te besparen, maar nu lijkt die switch ons vooral extra te kosten. Het winteruur zorgt er immers voor dat we tijdens de piekuren meer stroom nodig hebben. Britse onderzoekers schatten de extra kosten op 1,39 euro per dag.

De zomer- en wintertijd werd in 1977 ingevoerd tijdens de oliecrisis. De achterliggende gedachte was dat we in de zomer langer gebruik konden maken van het zonlicht en op die manier energie zouden besparen. Vandaag blijkt dat energiebesparende effect dankzij zuinigere verlichting grotendeels achterhaald. Ondanks dat het Europees Parlement in 2019 besliste om het verschil tussen zomer- en wintertijd te bannen, blijft het systeem vooralsnog overeind. Onder meer het ontbreken van een consensus rond een uniforme keuze voor zomer- of wintertijd vormt een hinderpaal.

Effect op de energiefactuur

De meeste gezinnen tekenen het hoogste verbruik op tussen 17 uur en 20 uur. Wanneer we de klok zaterdagnacht opnieuw een uur terugdraaien, wordt het een uur vroeger donker. Dat betekent dat we tijdens de piekuren meer nood hebben een licht en energie. Tot die bevinding kwam ook professor Aoife Foley van de Queen’s University in Belfast. Hij stelt dat het behouden van het zomeruur de energievraag tijdens de piekuren zou doen afnemen, aangezien werknemers dan thuis komen op een moment dat het buiten nog licht is. Volgens de berekeningen van de professor kunnen we op die manier 1,39 euro besparen. Al geldt die berekening vanuit het Britse perspectief, met uiteraard ook een andere tijdszone.

Spreiding tussen buurlanden

Energieconsultant Alex Polfliet stelde enkele jaren geleden bij VRT NWS dat het vanuit energiebevoorradingsperspectief interessant kan zijn een andere tijdszone dan onze buurlanden te hanteren. “Als Frankrijk bijvoorbeeld een uur verschil zou hebben met België, dan zou het grote piekverbruik er op een ander moment liggen en het aanwenden van de verschillende energiebronnen wat beter verdeeld zijn.”

Andere effecten

Naast het energieaspect komen nog andere aandachtspunten naar voren in de discussies rond het al dan niet afschaffen van de zomer- en wintertijd. De omschakeling zou bijvoorbeeld voor veel  mensen – kinderen en ouderen in het bijzonder – een negatieve impact op de slaapkwaliteit hebben. Een andere factor is het economische luik, aangezien de wintertijd een negatieve impact uitoefent op ons consumeerpatroon. Vanuit het perspectief van verkeersveiligheid blijkt dan weer dat er meer ongevallen in de week na de uurwisseling gebeuren. Voorstanders van de switch wijzen er ook op dat bij een permanent zomeruur de zon in januari pas om 9u45 zou opkomen.

 

Sloot jij het meest voordelige energiecontract af?
Als je niet zeker bent, biedt een vergelijking pas echt duidelijkheid. Start met vergelijken en sluit vandaag nog een voordelig energiecontract af door op volgende knop te klikken.
Ja, ik wil besparen