Zoveel kan je besparen in de wasruimte

Zoveel kan je besparen in de wasruimte
  • 17.02.2023
  • Kurt Deman
  • 3 min

De wasruimte is misschien wel de meest functionele ruimte van de woning. Ze huisvest de wasmachine en droogkast, en mogelijk plaats je er ook de warmwaterboiler. Het zijn stuk voor stuk toestellen die aardig wat energie verbruiken en waar dus in veel gevallen nog een groot besparingspotentieel schuilt. Mijnenergie.be maakt de rekenoefening.

Wasmachine: jaarlijks besparing van 11,44 euro


Tot 95% van de energie die een wasmachine verbruikt, dient om water te verwarmen. Het ene toestel pakt die klus al een pak efficiënter aan dan het andere. Het energielabel vertelt je meteen of jouw wasmachine jouw kleren op een energiezuinige en tegelijk budgetvriendelijke manier wast. Om na te gaan welke impact die keuze op jouw energiefactuur uitoefent, leggen we de verbruiksprestaties van de wasmachine Zanussi ZZ14941WF met energieklasse A naast de Proline FP8140WH met energielabel E.

Het toestel met energielabel A verbruikt 51 kilowattuur (kWh) voor 100 cycli, tegenover 83 kWh bij het E-label. Je bespaart bijgevolg bij een huidig mediaantarief van 35,75 eurocent per kWh via Mijnenergie.be in totaal 11,44 euro per jaar met een energiezuiniger toestel.

Droogkast: jaarlijkse besparing van 143,61 euro

De droogkast staat bekend als een grotere energievreter. We voeren opnieuw dezelfde oefening uit. We nemen als uitgangspunt het toestel AEG T8DBGP86 met warmtepomp en energieklasse A+++. Het energieverbruik bedraagt naar schatting 177 kWh per jaar. Daar tegenover plaatsen we de Beko DA8012GA met luchtafvoer en energieklasse C. Het jaarlijkse energieverbruik loopt in dat geval op tot 578,70 kWh. De energiebesparing bij een duurzamer type bedraagt in totaal 143,61 euro.

Warmwaterboiler: jaarlijkse besparing van 500 euro en meer

De warmwaterboiler bevindt zich eveneens vaak in de wasruimte. Een standaard elektrische boiler verbruikt al snel tot 2.000 kWh per jaar. Ruil je dat toestel in voor een warmtepompboiler die warmte uit de lucht benut om water op temperatuur te brengen, dan dring je het verbruik terug tot 600 kWh per jaar. Het verschil in jouw portemonnee: 500,50 euro. Een zonneboiler die een beroep doet op de energie van de zon om water op te warmen, reduceert de jaarlijkse verbruikskosten zelfs nog meer.

Conclusie

De wasruimte is misschien niet de populairste ruimte in jouw woning, maar je verbruikt er wel vrij veel energie. Wie energiezuinige keuzes maakt, kan de verbruiksfactuur drastisch naar beneden halen.

Sloot jij het meest voordelige energiecontract af?
Als je niet zeker bent, biedt een vergelijking pas echt duidelijkheid. Start met vergelijken en sluit vandaag nog een voordelig energiecontract af door op volgende knop te klikken.
Ja, ik wil minder betalen