Zonnepanelen: de snelste weg naar een lagere factuur

Het wordt straks kouder en de energieprijzen blijven pieken. Wie een centrale verwarming heeft, krabt zich in de haren. Is het een goed idee om in bepaalde ruimtes de verwarming lager of uit te zetten en waar nodig (bij) te verwarmen met een elektrisch toestel? En schroef je daarmee je energiekosten terug?

Er lijkt nog niet meteen een einde te komen aan de torenhoge energieprijzen. Om te besparen, overwegen mensen meer dan ooit de installatie van warmtepompen, zonnepanelen of andere energiebesparende technieken. Uit cijfers van het Vlaams Energie en Klimaatagentschap (VEKA) blijkt zelfs dat het aantal nieuwe geregistreerde zonnepaneelinstallaties tussen 2021 en 2022 met maar liefst 80 procent is gestegen!Logisch, want zowel voor jou als voor het milieu is zelfopgewekte groene energie nog steeds de meest voordelige energie.

Zelf elektriciteit opwekken

Experten zijn het er ook over eens dat de energieprijzen nog een hele tijd hoog zullen blijven. In dat opzicht is het een verstandige zet om je elektriciteit zelf gratis op te wekken met zonnepanelen. Elk zonnepaneel is opgebouwd uit zonnecellen. Als daar zonlicht op valt, ontstaat er elektrische spanning. Een omvormer zet deze gelijkstroom om in wisselstroom. Op die manier kan je de opgewekte stroom gebruiken voor je elektrische toestellen in huis. Zo ben je minder afhankelijk van het net. Een grote troef, zeker met de invoering van het capaciteitstarief.

Verhoog je zelfconsumptie

Om ten volle van zonnepanelen te genieten, maak je best zoveel mogelijk gebruik van de stroom die ze opwekken op dat moment zelf. Tussen 11 en 15 uur wek je de meeste zonne-energie op, met een piek rond 13 uur. Voor velen net het moment waarop je niet thuis bent en dus ook geen stroom verbruikt. Daardoor verbruikt een gemiddeld gezin slechts 30% van de opgewekte zonne-energie. Dat kan je aanzienlijk verhogen door je zelfverbruik te optimaliseren, door bvb. elektrische toestellen, boilers of warmtepompen net op die momenten in te schakelen.

Bij een nieuwe installatie van zonnepanelen krijg je automatisch een digitale meter. Zo betaal je enkel voor de stroom die je nog van het elektriciteitsnet haalt. Als je optimaal gebruik maakt van je zonnepanelen, blijft dit tot een minimum beperkt. Wat je te veel produceert, gaat ook niet verloren. Je kan overtollige stroom opslaan in een thuisbatterij en later zelf gebruiken. Of je zet deze stroom op het net en verkoopt die aan je energieleverancier.

Snel terugverdiend

Wie de installatie van zonnepanelen overweegt, zal deze investering snel terugverdienen. Enkele jaren geleden bedroeg de terugverdientijd nog tien jaar, momenteel ligt die rond drie jaar. Daarnaast voorziet de Vlaamse overheid tot 31 december 2023 een verlaagd btw-tarief van 6 procent voor zonnepanelen, zowel voor nieuwe als bestaande woningen. Je kan in Vlaanderen in 2023 ook een investeringspremie van maximaal 750 euro aanvragen voor de nieuwe installatie van zonnepanelen.Kortom: door te investeren in zonnepanelen doe je altijd je voordeel.

Powered by Livios