Hoe is mijn energiefactuur opgebouwd?

De factuur omvat volgende onderdelen:

  • Transmissienettarief: een vergoeding voor transport en vervoer over de netten van Elia en Fluxys. Die kosten zijn gelinkt aan jouw verbruik.
  • Distributienettarief: een vergoeding voor de netbeheerder voor het vervoer van energie via het distributienet. Het tarief hangt af van de netbeheerder die jouw woonplaats bedient. De kosten zijn gelinkt aan jouw verbruik.
  • Energiekosten: dit onderdeel bepaalt de leverancier en omvat onder meer de kosten voor de productie of aankoop van elektriciteit en/of aardgas door de leverancier, administratieve kosten van de leverancier en een bijdrage voor de kosten die de leverancier maakt om te voldoen aan de openbare dienstverplichtingen (bijvoorbeeld de kosten voor investeringen in de productie van groene stroom of WKK). De winstmarge van de energieleverancier behoort ook tot die component. Het is het enige factuuronderdeel dat je als consument actief kunt beïnvloeden. De tarieven van de verschillende energieleveranciers verschillen al snel honderden euro’s. Via de vergelijkingstool van Mijnenergie.be ontdekt u bij welke speler u het minste betaalt.
  • Heffingen en btw voor de federale en regionale overheden

Meer artikelen uit de sectie Samenstelling energiefactuur

Meer artikelen uit de categorie Mijn energiecontract