Hoe zijn variabele tarieven opgebouwd?

Hoe is een prijsformule opgebouwd?

Bij een variabel tarief teken je als klant in op een prijsformule en niet op een vaste prijs. Die prijsformule kan de energieleverancier per product maandelijks aanpassen.

Globaal volgen de meeste variabele contracten volgende formule:

eventuele abonnementskost + (a*b + c)

a staat daarbij voor de indexatieparameter, b voor een vermenigvuldigingsfactor en c voor een vast bedrag, uitgedrukt in c€/kWh

Indexatieparameter

Elke prijsberekening omvat de waarde van een indexatieparameter. Die index kan je het best omschrijven als de energiemarkt waarop de leveranciers hun energie aankopen.  Wat het voor de consument bemoeilijkt om te vergelijken, is dat energieleveranciers verschillende indexatieparameters volgen en soms zelfs twee parameters binnen één berekeningsformule combineren. 

Frequentie

Daarnaast verschilt ook de frequentie waarmee energieleveranciers hun tarieven aan die indexkoersen aanpassen. Bij een maandelijkse update voelt de consument het effect van een prijsaanpassing op de energiemarkten sneller in de portemonnee dan bij een kwartaalaanpassing. 

Vermenigvuldigingsfactor en vast bedrag

Op de evolutie van de indexatieparameter heeft de energieleverancier zelf geen invloed. Een eventuele stijging of daling hangt af van de evoluties van de energiemarkt. De vermenigvuldigingsfactor en het vaste bedrag omvatten de kosten die de leverancier draagt (o.a. zijn risicoafdekking, personeel, IT…) en zijn marge.

De vermenigvuldigingsfactor is vast maar het resultaat van de berekening beweegt mee met de indexkoers. Hoeveel die je in euro’s kost, hangt af van de waarde van de index. De vaste vergoeding vergoedt de vaste kosten van de leverancier.

 


Meer artikelen uit de sectie Samenstelling energiefactuur

Meer artikelen uit de categorie Mijn energiecontract