Hoe werkt de maandelijkse afrekening?

Sinds april 2022 is het mogelijk om je energie maandelijks te betalen op basis van jouw reële gezinsverbruik. Je werkt dus niet langer via een voorschot en een slotfactuur, maar betaalt naar analogie met de telefoonrekening meteen exact voor wat je verbruikt. 

Bij een maandelijkse afrekening betaal je exact voor wat je de voorbije maand hebt verbruikt en tegen het tarief dat op dat moment gold. Aan het eind van het contractjaar zal je dus nooit te weinig of te veel hebben betaald. Omdat je geen voorschot meer betaalt, loop je ook niet het risico om betaalde voorschotten kwijt te spelen wanneer de energieleverancier failliet zou gaan.

Tegenover die voordelen staat de seizoensgevoeligheid. Zeker op het vlak van aardgas ligt het verbruik de ene maand veel hoger dan de andere. In augustus betaal je naar schatting 1,4% van de totale jaarfactuur, terwijl dat percentage in januari 18,2% bedraagt. Tijdens de wintermaanden zal je maandafrekening dus een pak hoger liggen dan tijdens de zomer.

Niet alle gezinnen kunnen een maandelijkse afrekening aanvragen. De digitale meter geldt als een noodzakelijk instrument om het verbruik uit te lezen. Bovendien is de optie enkel verplicht voor energieleveranciers met meer dan 200.000 klanten.


Meer artikelen uit de sectie Samenstelling energiefactuur

Meer artikelen uit de categorie Mijn energiecontract