HomepaginaHulpMijn energiecontractSamenstelling energiefactuurHoe verdeelt de energieleverancier jouw verbruik over het volledige jaar?

Hoe verdeelt de energieleverancier jouw verbruik over het volledige jaar?

De energieleverancier controleert niet precies hoeveel je dagelijks of maandelijks verbruikt voor zowel een analoge als een digitale meter. Hij maakt gebruik van verbruiksprofielen die aan elk kwartier (elektriciteit) en elk uur (aardgas) van een jaar een bepaald gewicht toekennen. Het jaarverbruik wordt dan volgens die inschatting over de verschillende maanden verdeeld. Het RLP-profiel wordt gebruikt om het verbruik over het jaar te verdelen, het SPP-profiel wordt gebruikt voor injectie.

RLP-profiel_aardgas.jpg

 

 

 

RLP-profiel_elektriciteit.jpg

 

Voor aardgas vertegenwoordigt januari volgens het RLP-profiel van 2023 17,64% van het totale jaarverbruik, terwijl dat aandeel in juli amper 1,59% is. Die schatting kan afwijken van wat je zelf als gezin gebruikt. Vertoef je de hele maand januari in het buitenland, dan valt toch nog 17,64% van jouw jaarverbruik onder de vaak hogere kilowattuurprijs die dan geldt.

Een voorbeeld:

Stel, je verbruikt 17.000 kWh aardgas op jaarbasis en hebt een variabel contract met kwartaalindexering, dan kent uw energieleverancier 7.772 kWh (45,7% van het jaarverbruik volgens het RLP-profiel van 2023) toe aan de prijs van het eerste kwartaal, 2.204 kWh (12,97%) in kwartaal 2, 1.310 kWh (7,71%) in kwartaal 3 en 5.984 kWh (35,2%) in kwartaal 4.

Let op: bij het systeem van een maandelijkse facturatie bepaalt de energieleverancier wel precies hoeveel u per maand verbruikt. Wens je een factuur die jouw verbruik verdeelt over je verbruik per maand, dan kan je dus beter jouw energieleverancier om een ​​maandelijkse afrekening vragen. Dat kan voorlopig alleen bij de vijf grootste energieleveranciers.


Meer artikelen uit de sectie Samenstelling energiefactuur

Meer artikelen uit de categorie Mijn energiecontract