Wat is het verschil tussen een ZTP en TTF-gasnotering?

Momenteel worden er in België 2 soorten aardgas geleverd.

  • Rijk gas is hoogcalorisch. Het wordt geleverd onder gasdruk 21 mbar. Dit gas komt uit onder meer Qatar, Rusland en de Noordzee.
  • Arm gas is laagcalorisch.Het wordt geleverd onder gasdruk 25 mbar. Dit gas komt enkel uit Nederland.

Als een consument in een gebied woont met hoogcalorisch gas, dan komt dat gas van de  ZTP-gasbeurs. Woont hij in een gebied met laagcalorisch gas, dan krijgt hij gas van de TTF-gasbeurs. Om zijn klanten met gas te bevoorraden, koopt de leverancier dus een mix van TTF en ZTP aardgas aan, op basis van aan hoeveel klanten hij de verschillende gassoorten moet leveren.

De leverancier hanteert in zijn tarieven wel slechts één van beide parameters. Met die ene parameter dekt hij dus zowel de kosten van de TTF- en ZTP-gasleveringen. Hij mag zelf kiezen of hij ZTP of TTF als uitgangspunt neemt voor het berekenen van zijn tarieven. Hij neemt hierbij dus enig risico, aangezien het verschil tussen de TTF- en ZTP-koers mogelijk hoog kan oplopen. Het is voor de energieleverancier nadelig wanneer hij bijvoorbeeld voor een klantentarief met TTF-notering kiest, terwijl de ZTP-gasbeurs een hogere beurskoers kent, die de levering van hoogcalorisch gas duurder maakt.

De vergelijking via Mijnenergie.be op basis van de toekomstige waarden neemt altijd de TTF-gasbeurs - de beurs waar het meeste verhandeld wordt - als uitgangspunt. Dat zorgt mogelijk voor afwijkingen in de vergelijkingsresultaten. 

 


Meer artikelen uit de sectie De meestgestelde vragen rond vergelijken via Mijnenergie.be

Meer artikelen uit de categorie Vergelijken via Mijnenergie.be