
500 euro verdienen met slechts 1 uur werk, én bovendien onbelast? Zo doe je het
De titel van dit stuk lijkt te mooi om waar te zijn. En toch is die niet eens overdreven, want wie vandaag van energiecontract verandert, kan al snel tot 500 euro besparen. Bezit je nu het duurste contract voor stroom en aardgas en stap je over naar de goedkoopste speler, dan ligt zelfs een voordeel van bijna 1.000 euro voor het oprapen. Bovendien klaar je die klus dankzij een eenvoudige overstapprocedure in minder dan één uur.
Zowel de Vlaamse energieregulator VREG als de federale energiewaakhond CREG wezen het voorbije jaar meermaals op het grote besparingspotentieel voor de consument. De tarieven van de stroom- en aardgasleveranciers liggen nog altijd ver uiteen. De verschillende leveranciers reageren daarenboven zeer uiteenlopend op bewegingen op de energiebeurzen: waar de ene speler in november zijn vaste tarieven met ruim 10% optrok, daalden ze bij een concurrent met meer dan 2%. Dergelijke evoluties maken de prijsvork tussen het goedkoopste en duurste tarief vaak nog groter.
623 euro verschil voor aardgas
We deden zelf de test en voerden het gas- en stroomverbruik van een gemiddeld huishouden in via de prijsvergelijker van Mijnenergie.be. Met het goedkoopste elektriciteitscontract betaal je nu op jaarbasis 861,38 euro, terwijl je bij het duurste tarief 1.222,38 euro ophoest. Het verschil: 361,00 euro. Eenzelfde oefening voor de aardgasfactuur resulteert in een nog grotere kloof: tussen het laagste jaartarief van 1.126,56 euro en het hoogste van 1.750,24 euro loopt het verschil op tot maar liefst 623,68 euro. Al geldt er in beide gevallen wel een belangrijke nuance. Bij de laagste tarieven gaat het telkens om een variabele prijs die in de loop van het contractjaar schommelt. De hoogste tarieven zijn vast en bieden dus prijszekerheid voor één jaar. Blijf je binnen hetzelfde contracttype, dan geldt er voor de combinatie van stroom en aardgas nog altijd een besparingspotentieel van ruim 600 euro. Hoeveel je exact bespaart hangt uiteraard ook af van jouw huidige contract. Beide energieregulatoren adviseren om de lopende verbintenis minimum eenmaal per jaar naast het marktaanbod te leggen. Een factor die in grote mate bijdraagt tot die significante verschillen, is de welkomstkorting. De meeste leveranciers proberen met scherpe acties nieuwe klanten voor zich te winnen. Dat voordeel tot 360 euro is uiteraard mooi meegenomen.
Binnen één uur
Om de vrije energiemarkt te laten spelen, heeft de overheid de overstapprocedure zeer eenvoudig gemaakt. Eenmaal de contracten met elkaar vergeleken, kan je meteen een nieuw contract regelen. Na de ondertekening van de overeenkomst zorgt de nieuwe leverancier voor de opzegging van je contract bij de vorige leverancier. Je hoeft dus zelf geen opzegactie te ondernemen. Je moet wel rekening houden met een overstaptermijn van drie weken. Zodra het contract in werking treedt, levert jouw nieuwe leverancier elektriciteit en/of aardgas.
Meer lezen op onze blog

Steeds meer Belgen trekken gedurende de natte en koude wintermaanden richting het buitenland. Jouw woning zonder energieco…

Het vaste energietarief is helemaal terug van even weggeweest. Nadat alle energieleveranciers het tijdens de energiecrisis…

Waar het systeem van groenestroomcontracten al helemaal ingeburgerd is, staat groen gas in België nog in zijn kinderschoenen. Met …

De federale regering besliste enkele weken geleden om alle gezinnen met een elektriciteitsaansluiting een premie van 100 e…