
Acht tips voor een lager energieverbruik tijdens de lente
Daar is de lente, daar is de zon! Hoog tijd dus om ervan te genieten. Dat geldt zowel voor jezelf als voor jouw woning. Met behulp van enkele praktische tips haal je nu het meeste uit de beschikbare zonne-energie en herleid je jouw energiefactuur tot het noodzakelijke minimum.
Tijdens de winter loopt het energieverbruik het hoogst op. Logischerwijs zetten we dan het sterkst in op energiebesparing. Tijdens de lente en zomer is die reflex vaak minder aanwezig. Een gemiste kans, aangezien de zon dan net bijdraagt aan een groter besparingspotentieel.
- Maak maximaal gebruik van jouw zonnepanelenstroom
Wie over zonnepanelen en een digitale meter beschikt, doet er goed aan zijn verbruik zo veel mogelijk af te stemmen op de uren met de meeste zonneschijn. Je hoeft het stroomnet dan niet aan te spreken en betaalt dus geen verbruikskosten. De Stroomvoorspeller van de Vlaamse overheid schat dagelijks de verwachte zonnestroom per uur in.
- Laat de zon binnen
Zelfs op frisse lentedagen schelen invallende zonnestralen een stevige slok op de borrel. Vergeet dus niet om je gordijnen ’s morgens open te zwaaien en de rolluiken op te trekken.
- Maak je thermostaat en cv-ketel lenteklaar
Tijdens de late lente lopen de temperaturen al aardig op. Het valt dan aan te raden om jouw thermostaat in te stellen op zomerstand. Op die manier voorkom je dat de cv-ketel nodeloos aanslaat om het huis te verwarmen. Dat is vooral nuttig wanneer het ‘s morgens iets frisser is, en de thermostaattemperatuur te hoog ingesteld staat. Je voorkomt dat je cv-ketel aanslaat door de thermostaat op een lagere temperatuur te zetten.
- Hang je was buiten
De combinatie van zonneschijn en een mild briesje zorgt ervoor dat wasgoed snel droogt. Bovendien ruikt jouw kleding zo extra aangenaam. Niet voor niks bieden veel producenten van wasmiddel of wasverzachter een lentefrisversie aan.
- Laat je huis goed verluchten
Dagelijks vijftien minuten verluchten volstaat al om de lucht door de woning te laten circuleren. Een goed verluchte woning weert niet alleen schimmel en vochtige plekken, maar warmt ook sneller op dan een woning met vochtige lucht.
- Hou je energieverbruik in de gaten
Een van de beste tips om energie te besparen is je verbruik monitoren. Als jij je verbruiksgewoonten goed kent, valt het bovendien sneller op wanneer er iets misloopt. De app van jouw energieleverancier geeft je al heel wat inzichten. Via de website maakjemeterslim.be vind je een overzicht van meer geavanceerde energiemonitoringssystemen die je op jouw digitale meter aansluit.
- Stop sluipverbruik
Veel elektrische apparaten verbruiken elektriciteit wanneer je ze niet gebruikt. Dat zogenaamde sluipverbruik vertegenwoordigt tot 12% van ons jaarlijkse energieverbruik. Met een energiemeter of een slimme stekker analyseer je het actuele stroomverbruik en detecteer je overtollige energieconsumptie. Een stekkerblok met een aan-uitschakelaar schakelt die toestellen op een snelle en eenvoudige manier uit. Mogelijk loont het ook om oudere toestellen te vervangen.
- Vergelijk je energiecontract
De energiemarkt is voortdurend in beweging. De goedkoopste energieleverancier van een jaar geleden is dat vandaag mogelijk niet meer. Waar een variabel tarief vorig jaar jouw voorkeur genoot, opteer je bij de huidige, lagere energieprijzen misschien liever voor een vast tarief. Bovendien pakken veel leveranciers uit met stevige welkomstkortingen voor nieuwe klanten. De overstap naar een nieuwe energieleverancier kan dus om verschillende redenen voordelig zijn. Met een energievergelijker ga je eenvoudig na bij welke aanbieder je vandaag het minste betaalt.
Inhoud
Meer lezen op onze blog

Sinds de vrijmaking van de hele Belgische energiemarkt in 2007 heeft de consument met een hele reeks nieuwe spelers te maken. Voor…

De temperaturen beloven begin volgende week met de grens van twintig graden Celsius te flirten. Dat is zeer zacht voor de …

Nog 130 dagen en dan valt definitief het doek over de terugdraaiende teller. Het is vanaf 1 januari 2025 namelijk niet lan…

Telewerk is in coronatijden uitgegroeid tot het nieuwe normaal. Het lijkt er bovendien op dat afstandswerken na de crisis ook zal …