Waarom betalen singles meer voor elektriciteit dan gezinnen in België?

Waarom betalen singles meer voor elektriciteit dan gezinnen in België?

  • |
  • 11 februari 2025
  • |
  • Laatste update op 20 maart 2025
  • |
  • 3 min.

Alleenstaanden en koppels betalen in België hogere energiekosten per kilowattuur dan grote gezinnen. Hoe valt die paradox te verklaren en zijn er oplossingen voor singles?  

Vaste kosten hebben een grotere impact op de eindfactuur van singles 

Gek genoeg betaal je in verhouding niet altijd minder wanneer je minder energie verbruikt.Zo betaalt elk huishouden vaste kosten, ongeacht de hoeveelheid energie die het verbruikt. Doordat die vaste kosten dezelfde zijn voor iedereen, hebben ze voor singles in verhouding een grotere impact op de prijs per kilowattuur. 

Onderstaande vaste kosten zijn voor alle consumenten dezelfde:

  • Vaste abonnementskost: deze jaarlijkse vaste vergoeding, aangerekend door de leverancier, is voor iedereen identiek, los van het energieverbruik. Proportioneel gezien weegt deze kost zwaarder door voor singles.
  • Kosten voor het beheer van je gegevens: zowel alleenstaanden als gezinnen betalen de kosten voor het beheer van de meterstanden en de gegevensverwerking door de netwerkbeheerder, ongeacht de verbruikte energie. Kleine verbruikers betalen in verhouding meer 

Conclusie? Deze vaste kosten doen de energieprijs per kilowattuur oplopen voor kleinverbruikers, zoals singles en koppels. 

Leverancierskortingen vaak in het voordeel van gezinnen

Sommige leverancierskortingen zijn eerder in het voordeel van grote gezinnen dan van koppels of alleenwonenden. Wees hier alert voor bij de keuze van een energiecontract. 

  • Kortingen volgens verbruik:een vrijgezel verbruikt gemiddeld tweemaal minder energie dan een doorsnee gezin. Logisch dat hij minder profijt heeft bij een korting op basis van de hoeveelheid energie die hij consumeert.
  • Vaste kortingen: vaste leverancierskortingen die voor alle consumenten dezelfde zijn, zoals een korting bij betaling via domiciliëring, kunnen dan weer wél voordelig zijn voor wie minder energie verbruikt.  

Hoe beperk je je energie-uitgaven als alleenstaande?

Gelukkig zijn er heel wat oplossingen voor singles om te besparen op energie.

1. Vergelijk regelmatig het marktaanbod

Energieleveranciers passen regelmatig hun tarieven aan. Vergelijken en van leverancier veranderen kan helpen om te profiteren van een betere deal. Heel wat leveranciers geven het eerste jaar trouwens een welkomstkorting, die de hoge vaste kosten kan compenseren. 

2. Kies een energiecontract dat past bij je verbruik

Niet elk contract is voordelig voor wie weinig verbruikt. Als alleenstaande kies je beter voor een contract waarbij je profiteert van een vaste korting dan voor een contract met een korting op basis van de hoeveelheid energie die je verbruikt.  

3. Spring zuinig om met energie

Aan vaste kosten zal je niet kunnen ontsnappen. Je energiegewoonten bijsturen, kan je wel. Hier alvast enkele tips om je facturen te verlagen:

  • Kies voor energiezuinige toestellen
  • Verbruik niet nodeloos energie door te letten op je dagelijkse gewoonten
  • Check of het niet voordeliger is om meer te verbruiken tijdens de daluren dan tijdens de piekuren

Het nut van een prijsvergelijker om te besparen?

Gezien de prijsongelijkheid tussen kleine en grote verbruikers, is het een goed idee om extra waakzaam te zijn dat je een energiecontract op maat hebt. Vergelijk regelmatig het marktaanbod via een prijsvergelijker om een zo voordelig mogelijk contract te vinden.

wikipower
Authorwikipower

I want to calculate how much I can save on my energy bill

Locality

Meer lezen op onze blog

Integrale aanrekening vaste vergoeding energie slechts deels aan banden gelegd
Prijzen en facturen
Integrale aanrekening vaste vergoeding energie slechts deels aan banden gelegd

Bij de meeste energieleveranciers betaal je bovenop de energieprijs een vaste vergoeding. Die dekt hun administratieve en …

Meer lezen
Grégoire Dallemagne herkozen als FEBEG voorzitter
Andere
Grégoire Dallemagne herkozen als FEBEG voorzitter

 Grégoire Dallemagne, die ook CEO is van Luminus, volgt zichzelf op als voorzitte…

2 min.
Meer lezen
Is een warmtepomp voldoende rendabel zonder zonnepanelen?
Technologie en milieu
Is een warmtepomp voldoende rendabel zonder zonnepanelen?

Tegen 2050 – mogelijk zelfs vroeger – moet iedere Vlaamse woning van het gas af. De warmtepomp vormt in veel gevallen het …

4 min.
Meer lezen
Prijs transport zonnepanelen blijft stijgen
Prijzen en facturen
Prijs transport zonnepanelen blijft stijgen

De World Container Index (WCI) – een samenstelling van containervrachttarieven op 8 belangrijke routes van en naar de Verenigde St…

1 min.
Meer lezen