
Verhogen micro-omvormers de opbrengst van je zonnepanelen?
De meeste zonnepanelen zijn in serie verbonden met één centrale omvormer. Maar het is ook mogelijk om voor elk zonnepaneel een aparte omvormer te plaatsen. Dergelijke micro-omvormers leveren verschillende voordelen. Hoe dragen ze bij tot het rendement van jouw installatie en zijn ze de meerprijs waard? Mijnenergie.be zocht het uit.
Een opstelling met één omvormer voor alle panelen heet in vaktermen een stringsysteem. Bij zo’n oplossing hangt het rendement sterk af van het slechtst presterende paneel. Heb je veel last van schaduw op je dak, door bijvoorbeeld een dakkapel, schoorsteen of bomen in de buurt? Of hopen er zich veel bladeren en vuil op, dan trekt dat ene paneel het totaalrendement naar beneden. Met aparte micro-omvormers werken zonnepanelen onafhankelijk van elkaar. Een zonnepaneel in de schaduw heeft geen invloed op de opbrengst van de andere panelen. Elk paneel levert op die manier de maximale opbrengst.
Pluspunten micro-omvormer
Een bijkomend voordeel is dat het systeem niet langer afhankelijk is van één centrale omvormer. Wanneer die het laat afweten, zal je immers even geen zonne-energie genereren. Bij modules met een micro-omvormer gaat het opwekken van zonne-energie voor de andere panelen gewoon door. Een centrale omvormer koppel je aan een maximaal piekvermogen en bijgevolg ook een maximum aantal zonnepanelen. Bij een micro-omvormer geldt die beperking niet, waardoor je de installatie gemakkelijker uitbreidt. Een micro-omvormer is bovendien kleiner en bevindt zich achter de zonnepanelen. Je hoeft dus geen aparte omvormer naast de meterkast te plaatsen. Dat is praktisch handiger, maar maakt ze wel moeilijker bereikbaar voor herstellingen. Met micro-omvormers kan je de opbrengst van elk zonnepaneel bovendien afzonderlijk controleren.
Meerprijs
Nagenoeg alleen maar voordelen, lijkt het dus. Dat een centrale omvormer toch vaak de populairste keuze blijkt, valt vooral toe te schrijven aan het prijsverschil. Voor een basisuitvoering van een micro-omvormer betaal je tussen 150 en 200 euro. Plaats je tien panelen, dan heb je er meteen ook tien nodig. Terwijl voor een centrale omvormer – afhankelijk van het geïnstalleerde vermogen aan zonnepanelen en het type en merk – ongeveer 1.000 euro kan volstaan.
Wanneer voordelig?
Leveranciers maken zich sterk dat je dat prijsverschil door het hogere rendement per paneel snel terugverdient. Veel hangt af van de mate waarin één of enkele panelen het totaalrendement bij een klassieke, centrale omvormer beknotten. Zijn de panelen goed georiënteerd en is er slechts minimale schaduw, dan zal een centrale omvormer meestal volstaan. [cta_box center]
Meer lezen op onze blog

De Nederlandse energieleverancier Vandebron legt klanten met zonnepanelen een heffing op van gemiddeld 10 tot 20 euro per …

ENGIE biedt nu ook in Vlaanderen dynamische contracten aan. Maar zijn ze ook echt interessant en wat moeten we leren van onze buur…

De zon toont zich de komende dagen van haar meest gulle kant. Heerlijk lenteweer heeft uiteraard een positief effect op on…

Investeerde je in zonnepanelen om te besparen op je energiefactuur? Een goed idee! Maar wat als je in de toekomst steeds vaker moe… Door de grillige weersomstandigheden, het politieke beleid en de schommelingen in de energiemarkt staan eigenaars van zonnepanelen in België steeds vaker in het rood, hoewel ze 'groene' stroom produceren.