Piekvermogen nu raadpleegbaar in klantenzone Fluvius

Piekvermogen nu raadpleegbaar in klantenzone Fluvius
  • 20.04.2021
  • Kurt Deman
  • 1 min

Vanaf volgend jaar worden de netkosten grotendeels aangerekend op basis van uw ‘gemiddelde maandpiek’ (kW). Fluvius biedt u in zijn klantenzone nu al een kijk op uw huidige piekverbruik.

Capaciteitstarief

De Vlaamse energieregulator VREG voert volgend jaar het capaciteitstarief in. De aanrekening van de netkosten vindt dan plaats op basis van uw maandpiek: het hoogste kwartiervermogen (ofwel ‘piekvermogen’ dat u gedurende 15 minuten verbruikt) dat uw digitale meter in de loop van de maand registreert. Het maakt daarbij niet uit hoe vaak  u dat piekvermogen tijdens die maand heeft gebruikt.

21% van elektriceitsfactuur

Het capacitietstarief geldt op de nettarieven en een deel van de transmissiekosten. De andere kosten opgenomen in de distributienettarieven rekent uw netbeheerder aan op basis van de afgenomen kWh. Het gaat volgens de VREG voor een gemiddeld gezin om ongeveer 21% van de huidige elektriciteitsfactuur.

Sceptisch onthaald

Hoewel het capaciteitstarief pas in de loop van 2022 in werking treedt, biedt Fluvius nu de mogelijkheid om uw piekvermogen in de online klantenzone op te volgen. Leden van de Facebookpagina ‘Behoud terugdraaiende meter digitaal of niet‘ onthalen het capaciteitstarief op die basis van die informatie allerminst positief.

(Foto: (c) Fluvius)