
Blijf je bij een verhuis je energieleverancier beter trouw?
Als je verhuist, neem je in principe ook je energiecontract mee naar de nieuwe woonst. Je moet wel zelf je leverancier op de hoogte brengen van de verhuis. Maar waarom zou je niet van de gelegenheid gebruikmaken om over te stappen naar een goedkopere energieleverancier?
Om een verhuis te stroomlijnen, dien je gebruik te maken van een energieovernamedocument. Beide partijen vullen er samen de laatste meterstanden in en bezorgen het ondertekend aan hun eigen energieleverancier. Je kan het energiecontract van de vorige eigenaar dus niet zomaar overnemen, maar sluit voor de woning een nieuwe verbintenis af. Dat gebeurt standaard met de energieleverancier van je vorige woning. Het is een stap die veel kopers of huurders gemakkelijkheidshalve ondernemen.
Betaal je niet teveel aan je energieleverancier? Vergelijk zelf de voordeligste prijzen voor elektriciteit en aardgas aan de hand van je verbruik.
Besparingspotentieel van 750 euro
Toch verplicht niets om dezelfde leverancier trouw te blijven. Meer nog, vaak blijkt een leverancierswissel zelfs een forse besparing op te leveren. Om de goedkoopste op de markt te vinden, leg je de tarieven van de verschillende aanbieders naast elkaar. Dat lukt snel en handig via een prijsvergelijker. De verschillen zijn niet min. Voor elektriciteit bedraagt het verschil tussen de goedkoopste en duurste leverancier op de markt bij een doorsnee jaarverbruik (3.500 kWh) meer dan 150 euro, Voor aardgas loopt die prijsvork zelfs op tot meer dan 600 euro. Dat blijkt uit een steekproef via mijnenergie.be op 7 januari.
Verhuis = geknipte gelegenheid
Door de voortdurende bewegingen op de energiemarkt, in het bijzonder in coronatijden, is de goedkoopste leverancier van enkele maanden geleden dat vandaag waarschijnlijk niet langer. Een verhuis vormt dus de geknipte gelegenheid om je energiefactuur onder de loep te nemen en een besparing na te jagen. Laat ook niet na om de vorige eigenaar naar zijn jaarverbruik en factuur te vragen. Het kan een mooi doel zijn om in je eerste jaar in je nieuwe woonst onder zijn verbruikscijfer en factuurbedrag te duiken.
Stel niet uit
Om vanaf de eerste dag van je verhuis meteen van het meest voordelige contract te genieten, ga je best al enige tijd vooraf tot actie over. Als je je energieleverancier niet tijdig van je verhuis op de hoogte brengt, riskeer je bovendien zelfs een afsluiting van het elektriciteits- of aardgasnet. Je mag immers geen energie verbruiken zonder contract.
Meer lezen op onze blog

Zonnepanelen vragen een flinke investering. Je beoogt dan ook een maximale opbrengst en levensduur. In hoeverre beknotten …

De Vlaamse energieregulator VREG analyseerde via zijn jaarlijks ‘Sociaal rapport’ de mate waarin gezinnen moeilijkheden on…

De voorbije zomer schakelde een groot deel van Antwerpen over van arm naar rijk aardgas. Dat had vooral een impact op eige…

De energieprijzen blijven alle records verpulveren. Op basis van de tendensen op de groothandelsmarkten lijken in december…