Welkom op onze vernieuwde website! Je zocht naar Energie-Vergelijker.be, maar vanaf nu zijn we Mijnenergie.be. We hebben namelijk onze krachten gebundeld om je een nog betere ervaring te bieden.
Welkom op onze vernieuwde website! Je zocht naar Energie-Vergelijker.be, maar vanaf nu zijn we Mijnenergie.be. We hebben namelijk onze krachten gebundeld om je een nog betere ervaring te bieden.
De digitale meter weigeren: kan dat zomaar?

De digitale meter weigeren: kan dat zomaar?

  • 7 mei 2021
  • |
  • Laatste update op 2 december 2024
  • |
  • 4 min.

Sinds 1 juli 2019 plaatst Fluvius in Vlaanderen alleen nog maar digitale meters voor elektriciteit en gas. De plaatsing ervan kan namelijk helpen bij het behalen van de klimaatdoelstellingen in 2030 van de Europese Unie. Maar toch is niet iedereen daar even tevreden mee. Velen weigeren de digitale meter. Mag dat zomaar?

Kan je een digitale meter weigeren?

De digitale meter weigeren, mag niet. Fluvius is verantwoordelijk voor de plaatsing van je digitale meter of slimme meter en moet op 1 juli 2029 alle meters vervangen hebben door een digitale meter. Bovendien is de plaatsing verplicht in de Europese Unie om zo de klimaatdoelstellingen van 2030 te behalen. Fluvius bepaalt wanneer ze je digitale meter komen installeren. Als je de plaatsing weigert, dan kan Fluvius een juridische procedure opstarten.

Uitzonderingen

Bepaalde mensen mogen de plaatsing van de digitale meter wel (tijdelijk) weigeren:

  • Als je zonnepanelen geplaatst zijn voor 2021 en je een klassieke elektriciteitsmeter hebt, dan kan je de plaatsing weigeren tot 1 januari 2025. 
  • Als je een analoge exclusief-nachtmeter hebt, dan vervangt Fluvius deze niet tot 1 januari 2028.

Waarom willen veel mensen de digitale meter liever niet?

Niet iedereen is even blij om een digitale meter te plaatsen. Zelfs vóór het afschaffen van de terugdraaiende teller kregen de digitale meters (ook slimme tellers genoemd) heel wat kritiek te verduren. Weigeraars lijken daar grofweg drie redenen voor te hebben.

Verhuis op de planning of net achter de rug? Wij helpen je om je energiecontract te regelen!

Op Mijnenergie.be vind je in slechts 5 minuten het voordeligste aanbod voor elektriciteit en gas.

1. Privacy

Op technologisch vlak is de digitale meter in ieder geval een hele stap vooruit. In tegenstelling tot de analoge teller, registreert de digitale meter elk kwartier nauwgezet hoeveel stroom en gas jij verbruikt. 

Niet iedereen is daarmee opgezet. Veel mensen vinden het niet oké dat persoonlijke gegevens ingezien kunnen worden. KBC toonde eerder al interesse om gegevens van de digitale meter te gebruiken en hiermee bijkomende diensten uit te bouwen.

Fluvius minimaliseert de mogelijke inbreuk op de privacy. De netbeheerder benadrukt dat jij “zeggenschap behoudt over de persoonsgegevens uit de digitale meter”, en dat je gegevens alleen met jouw expliciete toestemming doorgespeeld kunnen worden aan bedrijven.

Digitale meter buiten België

In vergelijking met andere Europese landen loopt België achter. Zo startte Frankrijk al in 2015 met de uitrol van hun digitale meter ‘Linky’. Daar is Enedis verantwoordelijk voor de plaatsing van de digitale meters. Naar schatting zou Enedis al 34 miljoen digitale meters (of 90%) geplaatst hebben in december 2021. De huishoudens die niet meewerkten, kregen een sanctie opgelegd.

2. Elektrogevoeligheid

Sommige consumenten weigeren de digitale meter omwille van de elektrische stralen, die een negatief effect zouden hebben op de gezondheid. Oorspronkelijk oordeelde het Grondwettelijk Hof eind 2021 dat je de digitale meter mocht weigeren om gezondheidsredenen. Ondertussen is de wetgeving aangepast.

Vandaag mag je de digitale meter niet weigeren als je elektrosensitief bent. De stralingswaarden van Vlaamse digitale meters zijn namelijk lager dan de Europese en Vlaamse norm. Dit blijkt ook uit een rapport over Elektrische veldmetingen van een digitale elektriciteitsmeter en een digitale meter. Wie toch minder straling in zijn woning wil, kan kiezen voor een bekabelde digitale meter met een externe antenne.

3. Financiën

Zolang zonnepaneeleigenaars hun analoge meter kunnen behouden, profiteren zij van het voordeel van de terugdraaiende teller. Maar doordat het voordeel van de terugdraaiende teller in 2021 werd afgeschaft voor alle zonnepaneleneigenaars, moeten veel mensen zich tevreden stellen met een minder voordelig terugleveringscontract. Daardoor weigeren velen dus de plaatsing van de digitale meter. 

De Vlaamse regering sloot daarom in februari 2021 een akkoord met Fluvius dat zonnepaneeleigenaars nog tot 2025 de digitale meter mogen weigeren.

Daarnaast is er ook de kost van de installatie van de digitale meter. Die wordt niet rechtstreeks aangerekend, maar via de nettarieven.

Voordelen digitale meter

Hoewel sommigen niet echt voorstander zijn van de digitale meter zijn er ook heel wat voordelen. Het opnemen en doorgeven van de meterstand wordt heel wat makkelijker en de digitale meter geeft je een beter inzicht in je factuur en energiegewoontes. Daarnaast wordt de verwijdering van een budgetmeter binnenkort louter een administratieve formaliteit. Ook de omschakeling naar het capaciteitstarief zal de slimme meter vergemakkelijken.

Maak je je zorgen over de invloed die de digitale meter heeft of zal hebben op je energiefactuur? Vergelijk dan de verschillende energieleveranciers. Zo kan jij het beste contract vinden.

Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!

Author

Inhoud

    Ik wil berekenen hoeveel ik kan besparen op mijn energiefactuur

    Postcode

    Meer lezen op onze blog

    Op reis? Zo bespaar je energie tijdens jouw afwezigheid
    Andere
    Op reis? Zo bespaar je energie tijdens jouw afwezigheid

    Als je op vakantie bent, trek je er de stekker even uit. Dat mag je gerust ook letterlijk nemen. Enkele eenvoudige maatreg…

    Meer lezen
    Abonnementsprijzen energie: +25% op twee jaar tijd
    Andere
    Abonnementsprijzen energie: +25% op twee jaar tijd

    De jongste twee jaren stegen de abonnementsprijzen voor elektriciteit en voor aardgas gemiddeld met 25%, wat voor een gezin toch a…

    1 min.
    Meer lezen
    Hoeveel kan je besparen door je droogkast goed te onderhouden?
    Andere
    Hoeveel kan je besparen door je droogkast goed te onderhouden?

    De droogkast staat bekend als één van de grootste energieverbruikers in de woning. Maar dat stroomverbruik heb je deels ze…

    Meer lezen
    Zonnepanelen plaatsen in 2025 in België: brengt het nog iets op?
    Technologie en milieu
    Zonnepanelen plaatsen in 2025 in België: brengt het nog iets op?

    Sinds de energiecrisis in 2022 zijn de energieprijzen drastisch gedaald. Kleine kanttekening? In 2025 is elektriciteit wel dubbel …

    5 min.
    Meer lezen